Primorska.info, ki je v delni lasti Prleka, mora vrniti denar

Portal Primorska.info mora vrniti denar

Prlekija-on.net, sreda, 11. avgust 2010 ob 08:121
Primorska.info

Primorska.info

Ministrstvo za kulturo bo od spletnega portala Primorska.info zahtevalo vrnitev sredstev z lanskega razpisa za pluralizacijo medijev, saj njihov projekt ni izpolnil zahtev. Pred kratkim je nekaj domačih medijev poročalo, da podjetju, ki je v lasti poslanca SD-ja Luke Jurija in predsednika koprskega odbora SD-ja Sebastjana Kokla, ki je po rodu Prlek, sredstev v višini 18.600 evrov ne bo treba vrniti.

A so včeraj na ministrstvu odločili drugače. Gre za projekt Fokus, v katerem so na portalu izvedli 52 prispevkov in s tem sicer količinsko presegli pričakovane rezultate, a so na ministrstvu ocenili, da prispevki ne ustrezajo žanrskim kriterijem za preiskovalni članek.

Na ministrstvu za kulturo še dodajajo, da prispevkom manjkajo tako vsebinske kot metodološke značilnosti kompleksnejših novinarskih žanrov in vrst ter preiskovalnega novinarstva sploh.

Pristojna komisija je ministrstvu za kulturo zato predlagala, da naj zahetva vrnitev podeljenih sredstev, ministrica Majda Širca pa je njeno mnenje upoštevala. Če sredstva ne bodo vrnjena, jih bodo iztožili s pomočjo pristojnih sodnih organov, še poroča RTV Slovenija.

Projekt Fokus je v preteklih dneh vzbudil tudi zanimanje domačih medijev v povezavi z lastniki medijev. Poleg Kokla, ki je predsednik koprskega odbora SD in direktorja primorske študentske organizacije, je lastnik medija tudi poslanec SD Luka Juri, zato je zadevo prevzela tudi komisija za preprečevanje korupcije.

Preiskovalce Draga Kosa naj bi v primeru projekta Fokus zanimali domnevno fiktivni računi, ki naj bi jih Primorska.info izdajala za storitve, ki jih ni bilo. Lastnika portala očitke zavračata in zanikata tudi navedbe, da vsebine v okviru projekta Fokus ne ustrezajo merilom za preiskovalni članek.


Več v Slovenija