Ganljivo slovo na domačiji novomašnika Aljaža Baše

Slovesen odhod novomašnika od doma v Beltincih

Jože Žerdin, sreda, 4. julij 2018 ob 09:08
Slovo novomašnika Aljaža Baše

Slovo novomašnika Aljaža Baše

V nedeljo, 1. julija, je bil za beltinsko župnijo poseben dogodek, kajti domačin Aljaž Baša je v domači beltinski cerkvi sv. Ladislava daroval svojo novo mašo. Za duhovniški poklic se je odločil že od malih nog, rad je hodil k maši in ministriral. Za svoje novo mašno geslo je izbral besede »Gospod, tvojo ljubezen bom na veke opeval«. Nedeljsko jutro so se na domačiji novomašnika zbrali številni povabljeni na novo mašo in »premicija«, kjer je potekalo slovo novomašnika od rodne domačije, staršev, očeta Andreja, mame Nataše in sestre Katje. Ob pozdravnih nagovorih je bilo ganljivo slovo in večkrat so tekle solze sreče in veselja ob domači in cerkveni glasbi ljudskih pevk Večernice iz Beltincev, mladih in godbe na pihala.

Na slovesu od doma mu je sestra podelila križ, ki ga bo odslej spremljal celo življenje na njegovi duhovniški poti, nato pa so mu domači podelili blagoslov. Na svoji življenjski poti je novomašnik ob sebi imel mogočne stebre vere, pri svojih starših, starih starših in v širšem sorodstvu, ki so mu pomagali tlakovati pot do trenutka, da bo postal duhovnik. V mozaik svojega življenja je položil še zadnji košček svoje posvetne življenjske poti in je z odprtim srcem stopil pred oltar in daroval svojo prvo sveto mašo in dokončno stopil na novo življenjsko pot - pot duhovništva.

Aljaž je vedno negoval in pel ter ohranjal stare cerkvene pesmi. Zvonovi v beltinski cerkvi so še posebej zapeli in naznanili praznik nove maše. Aljaž je zapustil domače ognjišče in odslej bo njegov dom božji hram. Novomašnik Aljaž Baša se je skupaj z domačini v procesiji odpravil na pot v cerkev, ob tem pa se je procesija še ustavila na beltinskem pokopališču, kjer je novomašnik podelil blagoslov. V procesiji se jim je pridružil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Slovesnost po novi maši je bila na župnijskem dvorišču pod velikim šotorom.



Več v Kultura in izobraževanje