Metaljot Raspaljot, nova festivalska zvezda metalske scene

Laško nekaj dni pred velikim »Pivo & Cvetje« doživelo naboj energije

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. julij 2018 ob 21:28
Decapitated so se po nekaj letih vrnili v Slovenijo kjer predstavljajo aktualni album Anticult

Decapitated so se po nekaj letih vrnili v Slovenijo kjer predstavljajo aktualni album Anticult

Minuli petek so lahko v Laškem odvečno energijo sproščali metalci iz vse Slovenije in sosednjih držav. Na prvem festivalu z zvenečim imenom Metaljot Raspaljot open air se jih je zbralo več kot 500, kar je postavilo Laško ob bok Tolminu kot metalski meki.

Mladi zanesenjaki iz društva Šmocl so ob nekajletnih izkušnjah organiziranja koncertov dvignili letev višje, ter se lotili tveganega projekta, ki pa se jim je obrestovalo. V mestece ob Savinjo so z dobro promocijo ter z nekaj zvenečimi imeni privabili domače ljubitelje metalske glasbe. Predvsem za tiste, ki v zadnjih letih predvsem zaradi cen drugih festivalov niso imeli možnosti obiska takšnega dogodka, se je pot v mesto piva obrestovalo.

Po besedah glavnega organizatorja Boštjana Klemenčiča je prav pomanjkanje tujih skupin na domači sceni botrovalo k neuspešnosti takih dogodkov v Sloveniji, zato so kot glavni "band" povabili velikane death metala poljake Decapitated. Ti so si po več kot 20 letnem delovanju ustvarili ime na svetovni metal sceni in upravičili želje večine obiskovalcov po poletni sprostitvi ob trdih zvokih kitar in bobnov ter krikih pevca Rafala. Prav on ter ostali trije člani skupine so lani polnili tuje medije z vestmi o domnevni ugrabitvi in posilstvu oboževalke na turneji po ZDA, ki pa so se izkazale kot neresnične, zato lahko skupina normalno nadaljuje svojo uspešno glasbeno pot.

Na idilični lokaciji graščinskega dvorišča sredi Laškega so svojo dolgoletno glasbeno kariero "domnevno" zaključili tudi domači Interceptor. Slednji so na sceni že vse od leta 1991 in z nekaj pavzami s karizmatičnim pevcem Gregorjem "Master" Čulkom uspešno polnijo domače koncerte. Posebnost nastopa je bil edini skupni koncert s še enimi domačimi velikani, skupino Noctiferia. Te lahko z njihovo več kot 20-letno kariero štejemo med veterane in verjetno najuspešnejšo domačo metal zasedbo. Njihov pevec Gianni Poposki se je za nekaj trenutkov na odru pridružil članom Interceptorja in z njimi nekaj časa navduševal obiskovalce. "Super je bilo videti Giannija z Interceptorji saj so naredili pravi potres" je zaupal Andrej iz Ljubljane, ki je pohvalil organizacijo, cene ter nastopajoče, a je pripomnil, da bi si želel šotoriti nekje v bližini, a ni bilo možnosti "a se bom pač peljal domov z vlakom, saj je direktna povezava" je še pritrdil študent informatike.

Že dolgo etabliranim skupinam so s tehničnim death/thrash metalom družbo delali savinjčani Paragoria, ki so predstavili svež avtorski material. Po nekaj letih neaktivnosti so se spet izkazali velenjčani Kaoz, ki so ob svojem materialu poslušalce navdušili tudi s priredbo Reign in Blood legendarnih Slayer. Ljubljanski thrasherji Panikk, metliški groove veterani Sarcom, ter idrijčani Valuk so s poganskim black metalom naredili odličen uvod v prvo metalsko festivalsko rajanje.

Organizatorji so izrazili željo in cilj, da bi naslednje leto festival podaljšali na dva dni, za kar bo urejen tudi prostor za taborjenje. Ob takšnem interesu, ter morda kakšnem novem velikem imenu bo Metaljot Raspaljot tudi naslednje leto zagotovo privabil ljubitelje metala na Štajersko, saj festival po toliko sušnih letih v ta del Slovenije prinaša svežino in pestrost.

Tekst in foto: Tilen BakalGalerija


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Slovenija