Stanko Ivanušič: Zdravniku se dela velika škoda

Župan je med drugim zapisal, da se zdravniku, njegovi družini in tudi občini v kateri dela kot družinski zdravnik, povzroča velika škoda, ko se ga javno obtožuje za nekaj, kar mu ni bilo dokazano

Prlekija-on.net, torek, 24. julij 2018 ob 16:13
Zdravnik na Razkrižju deluje od lanskega aprila

Zdravnik na Razkrižju deluje od lanskega aprila

V zadnjih dneh so se v medijih pojavile številne objave o sojenju na Okrožnem sodišču v Mariboru, ki je potekalo letos konec aprila. Tam je potekalo osojenje zdravniku D. K., obtoženemu kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja.

Kot o primeru poroča Večer, se je dogodek zgodil 19. septembra 2016 v Zdravstvenem domu Lenart, na pregledu pri osebnem zdravniku, kamor je prišla takrat 16-letna dijakinja po opravičilo za izostanek od športne vzgoje.

Mladoletnici naj bi brez opozorila slekel spodnjice

Po poročanju Večera se je morala tam dijakinja najprej sleči do pasu, zdravnik pa se je po poslušanju srca s stetoskopom s krožnimi gibi pričel dotikati njenih dojk, kar je razumela kot pregled bezgavk, nato pa naj bi ji brez opozorila sam od sebe odprl gumb na hlačah in ji jih s spodnjicami vred slekel do kolen. "Ko je na mizi za pregled ležala na hrbtu, ji je z roko pritisnil na kolk, potem v predel nad sramno kostjo, nato pa ji naročil, naj se obrne na trebuh. Ker je pregled doživljala kot izjemno čuden in nenavaden, in ker ji je bilo neprijetno, je zdravniku rekla, da tega ne bo storila, on pa naj bi jo bil prijel za boke in jo na trebuh obrnil sam, nakar jo je po njenih besedah z rokama prijel za stegna, ji pričel razmikati sramne ustnice in pritiskati na splovilo. Vse to je počel brez rokavic. Šestnajstletnici ni bilo jasno, čemu tak pregled pri družinskem zdravniku, in da je temu naredila konec, se mu je zlagala, da občuti bolečino. D. K. je odnehal, ko se je oblekla, pa ji je rekel, da se ji je lahko malo bolj posvetil, ker je bila zadnja pacientka, nato ji je napisal opravičilo za šolo in lahko je odšla," o primeru poroča Večer.

16-letnica se je nato najprej zaupala prijateljici, nato svetovalnici TOM - telefon za otroke in mladostnike ter zastopnici pacientovih pravic, ki je obvestila Zdravstveni dom Lenart in pri vodstvu zdravstvene ustanove dosegla mediacijo. Pozneje je dogodek prijavila tudi policiji. Kot še poroča Večer, naj bi se sojenje nadaljevalo po sodnih počitnicah, ko namerava sodišče v sodni dvorani izpeljati rekonstrukcijo pregleda, ki ga je obtoženi opravil na oškodovanki, izvedenec pa bo ocenjeval, ali je bilo njegovo ravnanje v skladu z doktrino.

Zdravnik na občini povedal, da je bil deležen neupravičene obtožbe

Ob tem pa se je oglasil tudi župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, kjer obtoženi zdravnik deluje od lanskega aprila, prej pa je nekaj let služboval v ZD Lenart, pred tem pa v ZD Ljutomer. V sporočilu za javnost, ki si ga lahko preberete spodaj, je župan med drugim zapisal, da se zdravniku, njegovi družini in tudi občini v kateri dela kot družinski zdravnik, povzroča velika škoda, ko se ga javno obtožuje za nekaj, kar mu ni bilo dokazano.



Več v Črna kronika