Na Pomurskem sejmu so opravili 44. strokovno ocenjevanje vin Vino Slovenija

Letos so prvič razglasili prvaka ocenjevanja in prvake držav

Branko Košti, petek, 27. julij 2018 ob 20:14
44. strokovno ocenjevanje vin Vino Slovenija

44. strokovno ocenjevanje vin Vino Slovenija

Na novinarski konferenci so predsednik ocenjevanja prof. dr. Mojmir Vondra, izvršna direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič in projektni vodja Andrej Slogovič, predstavili rezultate mednarodnega 44. Strokovnega ocenjevanja Vino Slovenija, najprestižnejšega ocenjevanja vina pri nas.

Ocenjevanje z najdaljšo tradicijo med ocenjevanji kakovosti pod okriljem sejma AGRA, je potekalo od 16. do 18. julija na Pomurskem sejmu, osmič zapored pa ga je spremljalo ocenjevanje BIO vin Vino Slovenija Gornja Radgona BIO. Na obeh ocenjevanjih se je tokrat pomerilo kar 573 vin 193 vinarjev iz 6-ih držav. 566 vzorcev 189-ih vinarjev iz 6-ih držav je bilo prijavljenih v redni del ocenjevanja, 7 pa je bilo vzorcev BIO vin, ki so jih poslali 4 vinarji iz dveh držav.

Letošnje Vino Slovenija Gornja Radgona je letos prinesla dve pomembni novosti in sicer priznanje Prvak države ter Prvak ocenjevanja Vino Slovenija 2018. Naslov Prvak države pridobi najvišje ocenjeno vino iz posamezne države, iz katere sodeluje vsaj 25 vzorcev vin.

Ocenjevanje s tem utrjuje in širi svojo veljavo v mednarodnem prostoru. Na letošnjem ocenjevanju so si ga prislužila vina iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Prvak ocenjevanja Vino Slovenija 2018, ki postane najvišje ocenjeno vino na ocenjevanju, je z doseženimi 94,67 točkami postalo vino Ranina SJI 1993, Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., ki je hkrati tudi prvak Slovenije, prvak Avstrije je vino Muskateller Trockenbeerenauslese Ried Mosergut, Weingut Felberjörgl, Kitzeck im Sausal Avstrija z doseženimi 92,67 točkami, prvak Hrvaške pa Traminac izborna berba prošušenih bobica 2015, OPG Đurinski, Kupljenovo Hrvaška, ki je dosegel 93, 67 točk.

ŠAMPIONI 2018

Šampion za suho nearomatično belo vino Jeruzalem Ormož Chardonnay 2017, Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož

Šampion za aromatično suho vino Rumeni muškat 2017, Vinogradništvo Pešl, Jakobski Dol

Šampion za polsladko aromatično belo vino Traminec 2011, Vinar Kupljen d.o.o., Okoslavci

Šampion za sladko belo vino Laški rizling JI 2011, Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej

Šampion za vino teran PTP Izbrani teran PTP 2012, CV - Colja Vino, Matej Colja, Coljava in Izbrani teran PTP 2017, Petelin - Durcik, Durcik Franko, Pliskovica

Šampion za vino cviček PTP Cviček I 2017, Vina Martinčič, Martinčič d.o.o., Šentjernej in Cviček II 2017, Vina Martinčič, Martinčič d.o.o., Šentjernej

Šampion za suho rdeče vino mlajše od treh let Domaine Lepovo Grand Cuvée 2015, Tikveš Winery, Skopje, Makedonija

Šampion za peneče vino Diona brut nature, Hiša vina Doppler, Kozjak nad Pesnico

Na ocenjevanju se izbira tudi vinar leta, kateri pa bo razglašen na dan vinogradnikov in vinarjev, 28. 08. 2018 v okviru 56. sejma AGRA.



Več v Gospodarstvo