56. Mednarodni kmetijsko - živilski sejem AGRA bo sejem nove generacije

Sejem s številnimi novostmi bo potekal od 25. do 30. avgusta

Branko Košti, ponedeljek, 13. avgust 2018 ob 17:31
Novinarska konferenca 56. AGRA

Novinarska konferenca 56. AGRA

Na današnji, odlično, morda celo rekordno obiskani novinarski konferenci, je predsednik Uprave pomurskega sejma mag. Janez Erjavec s sodelavci, predstavil osebno izkaznico, težišča in novosti letošnjega, 56. Kmetijsko živilskega sejma AGRA, ki bo potekal od 25. do 30. avgusta.

»AGRA se bo kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrdil tudi s svojo 56. ponovitvijo. Izpostavil bo mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje. Odgovarjal bo na izzive preživetja in blagostanja v prihodnosti in odpiral nove razvojne perspektive kmetijstva, samooskrbe in zdrave prehrane. Ob mladih kmetih bodo vabili hrana iz naše bližine, ekološko kmetijstvo, ekološki pridelki za gastronomijo, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi in kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje. Država partnerica bo Makedonija s svojo kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob njej se bodo z nacionalnimi in regionalnimi nastopi predstavile Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Indija. Na 71.300 m2 razstavnih površin bo novosti in vrhunske blagovne znamke s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave živil ter prehrane predstavilo več kot 1.840 razstavljavcev iz 32 držav.
Najboljše rejske prakse bodo poosebljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih pasem živali v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. V polnem razcvetu bodo vzorčni nasadi rastlinske proizvodnje, posvečeni tudi novemu, slovenskemu in svetovnemu Dnevu čebel. V svoje okrilje bo ob Vinskem hramu prvič vabil novi Medeni hram
«, je povedal predsednik.

V nadaljevanju je izpostavil težiščna področja, ki bodo zaznamovale 53. AGRO: podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, digitalizacija, inovativnost, znanje in povezovanje, trajnostno gospodarjenje z gozdovi, kmetijska tehnika za visoko učinkovitost in trajnostno kmetovanje ter ekološko kmetijstvo.

Ob številnih poslovnih in strokovnih predstavitvah, strokovnih razstavah, vzorčnimi nasadi, tekmovanji in družabnimi prireditvami za odrasle in otroke, ki so že stalnica, bo sejem postregel s številnimi novostmi: medenim hramom, tržnico mladih kmetom, razstavo volov in volovske vprege, predstavitev krave dojilje s telikčkom iz eko kmetije, konjeništva kot športne discipline, brezplačno jahanje na konju posavec, promocijo akvakulture in pokušnja ribjih jedi iz slovenske pridelave na razstavnem prostoru MKGP, premierna predstavitev Društva rejcev vodnih živali Slovenije na razstavnem prostoru KGZS …

Da bo 56. AGRA resnično potekala v znamenju mladih, potrjuje tudi izbira slavnostnega otvoritelja sejma; ta čast bo pripadla predsedniku Zveze slovenske kmečke mladine Roku Damijanu.



Več v Gospodarstvo