Pestro festivalsko dogajanje v Lendavi napoveduje pozitiven trend rasti turizma v občini

Vse od etno-kulinaričnega Bogračfesta in tradicionalne Lendavske trgatve, pa do koncertnega dogajanja pri Ribiškem domu in posebej pripravljenega programa za otroke ter mladino

Prlekija-on.net, torek, 14. avgust 2018 ob 17:09
Predstavitev 4. Festivala Vinarium

Predstavitev 4. Festivala Vinarium

Že 4. Festival Vinarium, ki bo letos potekal od 17. avgusta do 9. septembra, bo tudi letos združil najbolj prepoznavne lendavske prireditve. Vse od etno-kulinaričnega Bogračfesta in tradicionalne Lendavske trgatve, pa do koncertnega dogajanja pri Ribiškem domu in posebej pripravljenega programa za otroke ter mladino. Festival Vinarium tudi letos obljublja dogodke za vse generacije, ki bo začinjeno z bogato kulinarično ponudbo ter odličnimi lendavskimi vini. Organizatorji ponovno obljubljajo pester program, ki privabi na tisoče obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Festival bo tokrat potekal na štirih glavnih prizoriščih. Stolpu Vinarium, v Staremu mestnemu jedru ter Letnemu odru gledališke in koncertne dvorane se bo pridružilo še glasbeno prizorišče, Ribiški dom. Ključen element pri organizaciji celotnega festivala so letos tudi mladi Lendavčani in Lendavčanke, ki so z veseljem priskočili na pomoč, tako pri organizaciji odra pri Ribiškem domu kot tudi pri celotnem festivalu.

Program so predstavili mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava, Martina Bukovec, članica organizacijskega odbora, Festival Vinarium in Dejan Süč, koordinator projekta EPK Lendava2025.

Bogračfest je največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Vsako leto se na tradicionalni, etno-kulinarični prireditvi zbere več tisoč obiskovalcev, ki uživajo ob pokušanju bograča. Ob odlični kulinarični ponudbi lahko obiskovalci okušajo tudi lendavska vina iz okoliških goric. Letos bo potekal v soboto, 25. avgusta 2018, v starem mestnem jedru. Pestro dogajanje se bo pričelo že ob 8.00 uri zjutraj in potekalo čez cel dan.

Organizatorji pripravljajo bogat spremljevalni program, vse od animacije otrok v mestnem parku do igralnice v okviru jezikovne šole, do nastopa plesne skupine in gledališke igre Knedl z Danilom Ivanušo. Bogat kulturno-zabavni program bo pripravljen tudi na Mestnem odru. Ob 20. uri zvečer bo vrhunec dogajanja, saj bodo razglasili rezultate tekmovanja v kuhanju bograča in podelili priznanja v dveh kategorijah, in sicer »Najlepše urejeno tekmovališče« in »Mojstri bograča«. Pika na i celotnemu dnevu pa bo koncert na odru pri Ribiškem domu, kjer bodo nastopili Blue Planet, Crvena jabuka in Sax in the House.

Predvečer Bogračfesta bo popestrila skupina mladih glasbenic iz Maribora. Jazz Ladies bodo z repertorarjem jazz, swing in bepop standardov, pričarale čudovito nostalgično vzdušje ameriških jazzovskih klubov.

Letos že 39. Lendavska trgatev

Praznik vinogradnikov, Lendavska trgatev, je tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev s pestrim celodnevnim programom, bogato kulinarično ponudbo in odličnimi lendavskimi vini. Potekala bo 1. septembra 2018.

V starem mestnem jedru bo med 9. in 11. uro potekal program z jutranjo godbo, med 11. in 13. uro bo potekala tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro, med 14. in 18. pa bo potekalo druženje ob glasbi in kulinarični ponudbi na Stolpu Vinarium, v Ribiškem domu ter na Kulinarični ulici. Na dvorišču lendavske knjižnice bo poskrbljeno tudi za zabavo najmlajših obiskovalcev.

Lendavske gorice bodo v okviru festivala gostile Dneve odprtih vinotočev, ki bodo potekali vsak petek in soboto med 17. avgustom in 9. septembrom med 11. in 20. uro. Obiskovalcem bo na voljo bogata ponudba domačih vin in kulinarike. Lendavski vinorodni okoliš se lahko pohvali z velikim številom različnih sort vin, med katerimi prednjači laški rizling. Tej sorti v poklon, bo na predvečer Lendavske trgatve, 31. avgusta potekal Dan laškega rizlinga.

Ribiški dom bo v okviru festivala postal predvsem prostor glasbe in je nastal v sodelovanju z Klubom študentov Lendava ter Pomursko madžarskim mladinskim društvo - Muravidéki Magyar, Ifjúsági Szervezet. Tam bo 17. avgusta Festival Vinarium otvorila skupina Leteči odred, različni koncerti pa se bodo odvijali vsak četrtek, petek in soboto. Tako bodo med drugim na tem odru nastopili tudi Soul N'Pepper, Zmelkoow, Blue Planet, Crvena jabuka, Sax in the house, Groovocado, glasbena skupina Fish, Funk fu, Hamo & Tribute 2 love ter Werefox.

Že od 18. maja letos je na lendavskem gradu odprta tudi razstava izbranih barvnih litografij in svetopisemskih ilustracij Marca Chagalla: Stvarjenje in Biblija. Razstava bo na ogled do 31. oktobra 2018, kot zanimiv podatek pa naj navedemo, da v primerljivem obdobju za 10 odstotkov presega lanski obisk razstave Salvadorja Dalija.

Bogate spremljevalne vsebine

Na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane bo potekal Festival romske kulture. Vse od 20. pa do 23. avgustabo tam odmevala romska glasba v novih harmonijah in sodobnih izvedbah vrhunskih glasbenikov.

Mlinska ulica, oz. kot je poimenovana v času festivala, Kulinarična ulica, bo potekala od četrtka do sobote med 23. 8. in 1. 9., ob dobrem vzdušju popestrenem z zabavnimi melodijami, polna lokalnih dobrot, kot so bograč, perec, langaš, dödöli, hotiške ribe in odlično lendavsko vino.

V zadnjem tednu meseca avgusta bodo vsak dan ob 19. uri na ploščadi pred stolpom potekali nastopi kulturnih društev s pevskim in folklornim programom v sklopu Festivala ljubiteljske kulture.

V okviru Festivala Vinarium se bo našlo tudi nekaj aktivnosti za tiste, ki se radi ukvarjajo s športom. 24. avgusta bo organiziran Kolesarski vzpon na stolp, 26. avgusta bo potekal Tek Vinarium, Pohod z ravnice v gorice pa je načrtovan 7. septembra 2018.

Občina Lendava bo kandidirala za naziv Evropska prestolnica kulture. Posebnost Lendave je večkulturnost, saj se v njej stikajo različne jezikovne skupine, zato zagovarjajo koncept povezovanja, s katerim bi obogatili vsakega od partnerskih mest. Glede partnerstva so se dogovorili in pridobili podporo Sveta Pomurske razvojne regije, Međimurske županije (Hrvaška) in Zalske županije (Madžarska) ter regionalnih središč Murske Sobote, Čakovca in Zalaegerszega. Podpis dogovora bo 24. avgusta 2018, na predvečer Bogračfesta. Ostali zainteresirani bodo pristopali še v naslednjih mesecih.

Nadaljuje se trend rasti turizma

V letu 2017 je turistični obisk v občini Lendava sledil trendu rasti in razvoja iz preteklih let. V občini je tako prenočilo 133.024 turistov, kar predstavlja 3-odstotno rast glede na prejšnja leta. Največ turistov se še vedno pričakuje v poletno-jesenskih mesecih, od julija do septembra. Ob koncu leta je pričakovana več kot 10-odstotna rast obiska od lani. Lendava je turistično mesto, ki ne neguje in razvija samo termalnega turizma, pač pa tudi kulturni in športni turizem. Trudijo se za trajnostni razvoj, kjer ne gledajo samo na kvantiteto, pač pa tudi na kvaliteto. Z dodatnim razvojem turizma bodo lahko zagotovili tudi več delovnih mest.

Zastavonoša pri tem trendu rasti in razvoja v lanskem letu je zagotovo najmočnejši turistični magnet, razgledni stolp Vinarium, ki postaja prava ikona vinsko-turistične ceste Lendavske gorice in občine Lendava.

Predstavitev vsebin in vse ključne informacije o Lendavi in okolici za turiste in obiskovalce so dostopne na turistično-informacijskem portalu www.lendava-lendva.si. Spletni portal je v štirih jezikih, obiskovalci pa se lahko virtualno »sprehodijo« po naravni in kulturni dediščini, si ogledajo ponudbo za različne ciljne skupine, dobijo podatke o nastanitvah in se seznanijo s prireditvami in dogodki. Spletna stran je zasnovana pretežno na slikovnem materialu in je interaktivna, saj omogoča aktivno povezavo s socialnimi omrežji.



Več v Družabno