Dvajset let kapele v Šalincih

Kapela v Šalincih je prvi božji hram v Sloveniji posvečen slovenskemu svetniku - škofu Antonu Martinu Slomšku, katerega kip iz lipovega lesa je izdelal domačin Davorin Cmrekar in krasi središče kapele

Prlekija-on.net, sreda, 22. avgust 2018 ob 08:42
Dvajset let kapele v Šalincih

Dvajset let kapele v Šalincih

Pred več kot dvajsetimi leti so krajani Šalinec ugotovili, da so edina vas na območju križevske župnije, ki nima svoje kapele. Tako so sklenili, da zberejo sredstva in jo zgradijo, kljub temu, da so zbirali tudi denar za asfaltiranje občinske ceste, ki sedaj po mnogoterih posegih, klavrno propada. Kapela v Šalincih je prvi božji hram v Sloveniji posvečen slovenskemu svetniku - škofu Antonu Martinu Slomšku, katerega kip iz lipovega lesa je izdelal domačin Davorin Cmrekar in krasi središče kapele. Kapela poleg vernikov dnevno privablja tudi kolesarje turiste in jim nudi varen počitek v mirnem okolju. Vse podatke o zgodovini kapele mi je posredovala Tatjana Žigert, ki z družino in prijatelji tudi skrbi za urejenost in snago v kapelici in okolici.

Tudi na okroglo obletnico kapele je v veliki vročini maševal župnik Štefan Vinkovič, ki je sodeloval že pri blagoslovitvi kapele pred dvajsetimi leti. Slovesne maše se je udeležilo veliko krajanov, veseli pa tudi, da je bilo opaziti vsaj dvajset otrok, kar zagotavlja, da bo vas živela še naprej. Prireditveni prostor in kapelo so pripravili prizadevni krajani in tudi poskrbeli za obilico dobre hrane in pijače. Hvala tem prizadevnim posameznikom, ki so nase prevzeli breme priprave, izvedbe in pospravljanja po prireditvi. Krajani so se kar dolgo zadržali v prijetni družbi, kramljali, jedli in pili. Pa vendar je vsega lepega in veselega enkrat konec in počasi smo se razkropili.

Organizatorji razmišljajo že o prihodnjem letu, ko naj bi ob priliki praznovanja Marijinega vnebovzetja ponovno organizirali mašo in morda bo uspelo kapelo tudi malo obnoviti - osvežiti. Vabljeni vsi tudi prihodnje leto.

YONG



Več v Kultura in izobraževanje