Lenart v novi »preobleki« in prometni ureditvi

Župan in občani so ponosni na svoje mesto

Prlekija-on.net, sreda, 5. september 2018 ob 14:56
Odprtje prenovljene infrastrukture v Lenartu

Odprtje prenovljene infrastrukture v Lenartu

Lenart v Slovenskih goricah je mlado mesto, saj je bilo v mesto imenovano pred manj kot 30 let, natanko dve leti pred osamosvojitvijo - 1989. Kakor skozi mnoge kraje, tako so tudi skozi središče Lenarta vodile prometnice v vse smeri. Ko se je promet odvijal večinoma z vozovi na vprego, je bilo to normalno. Z razvojem avtomobilizma pa je vse postalo moteče, in tudi avtocesta kot "obvoznica" mimo Lenarta, ni rešila prometnih zagat. Najbolj je središče Lenarta trpelo pred odprtjem avtoceste Lendava - Maribor, saj so se kolone, tudi 6.000 in več tovornjakov na dan, valile skozi samo središče mesta. Z vse bolj razširjenim prometom, je tudi brez tranzitnega tovornega prometa, ki se je preselil na avtocesto, postala cesta skozi Lenart »prepočasna«.

Prav zato je občina Lenart s pomočjo Direkcije za ceste RS, pristopila k ureditvi središča mesta, kjer so položili novo infrastrukturo ter uredili nova krožišča, iz katerih vodijo ceste proti Ptuju, Mariboru, Gornji Radgoni, Jurovskem Dolu in Tratam. Skupno so obnovili nekaj več kot kilometer cest, kar je veljalo okoli tri milijone evrov. Financiranje del, katere je, s pomočjo kooperantov, izvajalo podjetje Pomgrad Murska Sobota, je potekalo tako, da je okoli 60 odstotkov prispevala Direkcija za ceste RS in 40 občina Lenart.

Novo pridobitev so, ob obisku številnih občanov in gostov, svečano odprli, pred pričetkom novega šolskega leta. O novi pridobitvi je spregovoril župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki se je zahvalil vsem, ki so omogočili to pridobitev, ter tudi delavcem, ki so v vročini garali pri delu in v predvidenih rokih končali naložbo. O novi pridobitvi za Lenart in širše območje severovzhoda države, je spregovoril tudi minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič. Novo prometno ureditev Lenarta je blagoslovil častni dekan, župnik Martin Bezgovšek, ki je uporabnikom zaželel uporabo cestišč brez nezgod.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Gospodarstvo