Nepozaben popoldan partizanskih pesmi

Videmčani in Radenčani na koncertu v Radljah ob Dravi

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 10. september 2018 ob 09:571
Popoldan partizanskih pesmi

Popoldan partizanskih pesmi

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Videm ob Ščavnici z avtobusom in podobna organizacija Radenci s kombijem so izvedle obisk svojih članic in članov na koncertu partizanskih pesmi in pesmi upora, ki so ga 8.septembra pripravile v Radljah tamkajšnje organizacije Združenj borcev za vrednote NOB: Radlje ob Dravi, Vuzenica, Muta, Podvelka in Ribnica na Pohorju.

Množico zbranih v Športni dvorani v Radljah ob Dravi je po prihodu praporščakov organizacij ZZB za vrednote NOB je s pozdravom »Smrt fašizmu - svobodo narodu !« pozdravil župan Občine Radlje ob Dravi, mag. Alan Bukovnik, ki je tudi podpredsednik borčevske organizacije. Med gosti je pozdravil evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa ter predsednika ZZB za vrednote NOB Slovenije Tita Turnška. Vse je pozdravil še predsednik ZZB za vrednote NOB Radlje ob Dravi Karel Kotnik, a krajši slavnostni nagovor je vsem namenil predsednik slovenske borčevske organizacije Tit Turnšek. V nagovoru je opomnil na izvirno vlogo narodnoosvobodilnega boja Slovencev v letih 1941 - 1945, ko so sredi vojne vihre kot edini v Evropi organizirali partizansko zdravstvo (partizanske bolnišnice z zdravniškim, strežnim in ostalim osebjem), šolstvo, kulturo (gledališče, pevski zbori, pihalne godbe, kulturniške skupine, partizanski mitingi...), tisk (izdaja pesmaric, plakatov, brošur), radio in še kaj. In eni od teh dejavnosti je bil namenjen tokratni popoldan: negovanju izročila partizanskih pesmi ter pesmi upora.

Za uvod k petju pesmi, ki so v vojni vihri opogumljale, spodbujale in tolažile, so zapela štiri dekleta Dekliškega pevskega zbora iz Remšnika, ki skupaj prepevajo od leta 2014. Dekletom je sledil Moški pevski zbor Radlje ob Dravi, ki ga od leta 2004 vodi Silvo Brezovnik. V 60 letih svojega delovanja je zbor prepel velik del slovenske klasične in narodne zborovske literature ter gostoval v mnogih krajih Slovenije in tujine. S prepevanjem borbenih in partizanskih pesmi je koncert v dvorani V Radljah nadaljevala Marjetka Popovski iz Izole, ki je tu že večkrat nastopila. Svojo 20-letnico ustvarjanja na glasbenem področju je obeležila s pevsko turnejo pod naslovom »Zapojmo pesem o svobodi« ter jo ponesla po Sloveniji in zamejstvu. Predlani smo ji lahko prisluhnili tudi v Kongresni dvorani Zdravilišča Radenci. Naslednji gostje so bili nekaj posebnega: Jahači revolucije iz Radovljice, glasbena skupina, ki deluje pod okriljem Društva za kulturo jezika »Prava beseda« Radovljica. Sami pravijo, da igrajo pesmi nove pravice, saj so na znane melodije partizanskih pesmi dodali aktualna besedila, z njimi pa opozarjajo na nepravilnosti v sodobnem svetu in tudi pri nas v samostojni Sloveniji.

In za zaključek oziroma vrhunec popoldneva partizanskih pesmi in pesmi upora je prišel na oder še 100-članski mešani zbor Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, ki deluje od leta 1972. Zbor nosi ime po narodnem heroju, leta 1941 obsojenem in ustreljenem, s tem pa že več kot štiri desetletja s pesmijo ohranja slovensko besedo v zamejstvu in deluje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji. Za seboj imajo že več kot tisoč nastopov, v zboru pa prepeva še deseterica pevk in pevcev od leta 1972. Na koncu, ob pesmi »Hej brigade« so se zamejskemu zboru na odru pridružili še vsi ostali nastopajoči na tokratni prireditvi.


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje