Državna prvaka prihajata z Dolenjske in iz Prekmurja

Štajerska prestolnica je gostila 62. državno prvenstvo oračev Slovenije

Prlekija-on.net, torek, 11. september 2018 ob 08:19
62. tekmovanje oračev Slovenije

62. tekmovanje oračev Slovenije

Na njivskih površinah v Radvanju pri Mariboru je konec tedna potekalo 62. tekmovanje oračev Slovenije, na katerem so nastopili predstavniki vseh slovenskih regij, ki so si nastop zagotovili z uvrstitvijo na regijskih prvenstvih. Tekmovanje, ki je potekalo ob lepem vremenu in v čudovitih pogojih, so organizirali Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Biotehnična šola Maribor, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor in PP Agro, pokrovitelj državnega tekmovanja oračev Slovenije je bilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije. Hkrati s tekmovanjem za absolutne državne naslove je potekalo tudi 24. državno tekmovanje dijakinj in dijakov slovenskih biotehničnih šol. Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine s tekmovalnimi plugi, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem. Obenem je na tekmovališču oba dneva potekala tudi razstava kmetijske mehanizacije za alternativno obdelavo tal, na stojnicah pa na ogled raznovrstna ponudba lokalnih kmetij.

Nova državna prvaka v oranju sta Uroš Pate iz Dolenjske, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic iz Prekmurja, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Oba bosta prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu, ki bo v Minesoti v ZDA. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Bele krajine, ki je slavila pred Prekmurjem. Zmagovalca državnega tekmovanja dijakov biotehniških šol v oranju sta Tilen Fujs, BŠ Rakičan, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Benjamin Kavšek, Grm Novo mesto, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Biotehniške šole Rakičan, ki je slavila pred BŠ Grm Novo mesto. "Osnovni namen in poslanstvo regijskih in državnega tekmovanja oračev je prenašanje znanja o pravilnem oranju in obdelovanju tal na kmete in delavce v kmetijstvu. Sama prireditev je vedno obogatena še s številnimi drugimi dogodki, ki prispevajo k prenosu znanja, informacij in spoznanj v tehnologiji kmetijske obdelave tal in uspešnosti pridelave," poudarjajo organizatorji iz ZTKS.

Tekmovalci so se sicer prvi dan pomerili v oranju na strnišču in drugi dan na ledini. Ekipo sta sestavljala dva tekmovalca v dveh kategorijah oranja. Prvi je oral s plugom krajnikom, drugi pa z obračalnim plugom. Na tekmovanju se je pomerilo 16 tekmovalcev iz osmih slovenskih regij in deset dijakov biotehniških šol. Kvaliteto oranja je ocenjevala 12-članska komisija. Vsak tekmovalec je moral v vsakem nastopu preorati 14 arov veliko parcelo. Skupni rezultat posameznega tekmovalca je sestavljen iz 12 ocenjevalnih elementov.

Rezultati 62. državnega tekmovanja oračev Slovenije, plugi krajniki - strnišče: 1. Matej Sinic, Prekmurje; 2. Jure Filak, Bela krajina; 3. Jože Zver, Prekmurje itd.; Plugi krajniki - ledina: 1. Matej Sinic, Prekmurje; 2. Jure Filak, Bela krajina; 3. Tomaž Divjak, Podravje itd.; Skupno plugi krajniki: 1. Matej Sinic, Prekmurje; 2. Jure Filak, Bela krajina; 3. Jože Zver, Prekmurje itd.; Obračalni plugi - strnišče; 1. Uroš Pate, Dolenjska; 2. Matej Kostevc, Posavje; 3. Miha Filak, Bela krajina itd.; Obračalni plugi - ledina: 1. Miha Filak, Bela krajina; 2. Uroš Pate, Dolenjska; 3. Matej Kostevc, Posavje itd.; Skupno obračalni plugi: 1. Uroš Pate, Dolenjska; 2. Matej Kostevc, Posavje; 3. Miha Filak, Bela krajina itd.; Ekipno: 1. Bela krajina, 2. Prekmurje, 3. Podravje itd.

Rezultati 24. državnega tekmovanja dijakov biotehniških šol, plugi krajniki - strnišče: 1. Benjamin Kavšek, Grm Novo mesto; 2. Aljaž Korenjak, ŠC Ptuj; 3. Romana Kumin, BŠ Rakičan itd.; Plugi krajniki - ledina: 1. Benjamin Kavšek, Grm Novo mesto; 2. Aljaž Korenjak, ŠC Ptuj; 3. Urban Mustafa, BŠ Maribor itd.; Skupno plugi krajniki: 1. Benjamin Kavšek, Grm Novo mesto; 2. Aljaž Korenjak, ŠC Ptuj; 3. Urban Mustafa, BŠ Maribor itd.; Obračalni plugi - strnišče: 1. Tilen Fujs, BŠ Rakičan; 2. Kristjan Jakša, Grm Novo mesto; 3. Aljaž Jurič, ŠC Ptuj itd.; Obračalni plugi - ledina: 1. Tilen Fujs, BŠ Rakičan; 2. Aljaž Jurič, ŠC Ptuj; 3. Kristjan Jakša, Grm Novo mesto itd.; Skupno obračalni plugi: 1. Tilen Fujs, BŠ Rakičan; 2. Aljaž Jurič, ŠC Ptuj; 3. Kristjan Jakša, Grm Novo mesto itd.; Ekipno: 1. BŠ Rakičan; 2. Grm Novo mesto; 3. BŠ Ptuj itd.



Več v Kultura in izobraževanje