Na Razkrižju izvedli prvo tekmovanje kuharjev amaterjev v pripravi solat

S tekmovanjem kuharjev amaterjev v pripravi zdravih solat, ki so lahko tudi samostojne jedi, so želeli spodbuditi promocijo zdravega prehranjevanja

Prlekija-on.net, torek, 2. oktober 2018 ob 13:32
Tekmovanje kuharjev amaterjev v pripravi solat

Tekmovanje kuharjev amaterjev v pripravi solat

Zadnja septembrska sobota je bila v Občini Razkrižje med drugim tudi kulinarično obarvana. V Centru Zavirje na Razkrižju je pod okriljem projekta Zdrav način življenja za vse, bilo izvedeno prvo Tekmovanje kuharjev amaterjev v pripravi zdravih jedi - solat.

K tekmovanju so povabili tako občane kot tudi druge izven občinskih meja in poudarili, da je tekmovanje čudovita priložnost, da na zabaven način pokažejo svoje kulinarične veščine tudi drugim, kjer je pomembno druženje in to, da s svojimi recepti priprave zdravih solat doprinesejo k bolj zdravemu načinu življenja za vse. Na povabilo se je odzvalo 10 ekip, od najmlajših otrok iz razkriškega vrtca in osnovne šole, do posameznikov, kmetij in društev.

Priprava in izvedba tekmovanja ter priprava jedi, se je izvajala pod budnim očesom ljudi, ki imajo za področje krepitve zdravega načina življenja kvalificirana in dokazana znanja ter izkušnje. Strokovno koordinacijo in predhodno preverjanje kvalitete pripravljenih jedi, je ocenila priznana strokovnjakinja na področju spodbujanja zdrave prehrane prebivalstva, prim. mag. Branislava Belović dr. med.

Kljub temu, da je bilo to, vsaj v teh krajih, prvo tovrstno tekmovanje, pa so se posamezniki, društva in ustanove, izjemno potrudili in predstavili tudi nekaj izvirnih jedi, veliko pa tudi takšnih, ki so morda že pozabljene. Posebej so razveselili tudi razkriški najmlajši, otroci in vzgojiteljica vrtca, ki so se ravno tako pomerili v tem tekmovanju, razkriška osnovna šola pa je sodelovala kar z dvema ekipama. Na veliko veselje šolske ekipe, so postali zmagovalci, strokovna komisija jim je namreč dodelila prvo mesto, saj so jih prepričali s postopkom priprave jedi, originalnostjo, okusom, videzom in upoštevanjem prehranskih priporočil (»zdrava jed«).

Vsi sodelujoči so prejeli pisna priznanja, praktične nagrade in knjižice s področja zdrave prehrane, pri nekaterih jedeh pa so zaradi posebnih značilnosti dodali še dodatna priznanja. Na primer jed Kmetije Žižek iz Šafarskega je izstopala po originalnosti, jed Kmetije Fortner po lepem serviranju ter jed Karoline Horvat iz Gibine pri pripravi stare jedi in usklajenega okusa kislega zelja in laškega fižola.

Pripravljene solate so bile na voljo za degustacijo vsem obiskovalcem.

S tekmovanjem kuharjev amaterjev v pripravi zdravih solat, ki so lahko tudi samostojne jedi, so želeli spodbuditi promocijo zdravega prehranjevanja. Tekmovalci so presenetili z izvirnimi solatami, ki upoštevajo smernice zdrave prehrane.

Solate so lahko bile s kombinacijo žita ali kaše (ajdova kaša, pira, ješprenj, rjavi riž, testenine iz polnovredne moke...), zelenjave in zamenjave za meso (fižol, leča, čičerika, tofu,..). Tekmovalci pa so morali biti pozorni na količino soli, da se je za pripravo uporabilo manj mastno meso, siri in olja ter sveža zelišča in začimbe. Tekmovalci so uporabili večinoma živila iz lokalnega okolja. Vse solate so bile izjemno okusne in lepo postrežene. Kot takšne so lahko del naše vsakdanje prehrane pa tudi lokalne gostinske ponudbe.

Dogodek je s promocijo zdrave prehrane sovpadal s Svetovnim dnevom srca, ki ga obeležujemo prav 29. septembra, zato so solate tekmovalcev zelo dobrodošle tudi kot odgovor na slogan letošnjega Svetovnega dneva srca »Kaj lahko v tem trenutku storim za MOJE SRCE ... in TVOJE SRCE?« saj se ob tem spomnimo, da so glavni elementi zdravega načina življenja: zdrava prehrana, več gibanja in manj škodljivih razvad. Recepti tekmovalcev bodo zbrani v obliki elektronske knjižice.

Ob tem so se vsi prisotni preko razstave, brošuric in knjižic za zdrav način življenja, lahko seznanili s projektom Zdrav način življenja za vse, pri čemer je cilj prispevati k bolj zdravemu načinu življenja ruralnega prebivalstva, preko dviga ozaveščenosti in z zagotavljanjem praktičnih veščin. Hkrati je cilj projekta preko večje socialne vključenosti uporabnikov storitev RKS prispevati k njihovemu opolnomočenju za bolj zdrav način življenja. Načrtovane aktivnosti vključujejo: vzpostavitev mreže mobilnih interaktivnih svetovalnic na terenu za spodbujanje zdravega načina življenja, aktivno podporo lokalne skupnosti zdravemu načinu življenja, interaktivne razstave, e-mail kampanjo, spletno orodje za samoizobraževanje oz. ozaveščanje o zdravi prehrani ter zdravstveno-vzgojna gradiva. V projektu sodelujejo Območno združenje Rdečega križa Murska Sobota, Pomursko društvo za boj proti raku in Občina Razkrižje. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Občina Razkrižje daje podporo zdravemu načinu življenja skozi povezovanje struktur znotraj lokalne skupnosti, podpira vodene skupinske telesne vadbe, kolesarjenje, pohode, spodbuja zdravo prehrano skozi samooskrbo z živili, pridelanimi na tradicionalen in zdravju prijazen način, s primerom ogleda na vaškem oglednem vrtu.

Ker je ob zdravi hrani pomembno, da smo vsak dan tudi telesno dejavni, mnogi zraven vsakodnevnih opravil, izvajajo aktivnosti v obliki hoje, teka ali kolesarjenja po prometnih površinah, zato so na dogodku bile obiskovalcem na voljo tudi knjižice z različnimi prometnimi preventivnimi vsebinami, saj je pomembno, da smo pri tem vidni in da smo kot vozniki na pešce in kolesarje pozorni.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje