Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Prlekija-on.net, sobota, 6. oktober 2018 ob 08:26
Sprehod za spomin DSO Gornja Radgona

Sprehod za spomin DSO Gornja Radgona

Podobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo "Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe. Samo v Sloveniji je po epidemioloških ocenah trenutno okoli 33.000 ljudi obolelih za demenco. Zato se v radgonskem DSO, poleg ostalih aktivnosti, kot so Alzheimer caffe ter razna predavanja in izobraževanja na temo demence, tudi s Sprehodom za spomin vsako leto posvetijo ozaveščanju o tej bolezni in boju proti njeni stigmatizaciji.

Del poti od Doma do bližnjega parka so prehodili skupaj z otroci iz Vrtca Manka Golarja in se nato pod zelenimi krošnjami dreves posladkali še s sladoledom. Ob vrnitvi so posedeli ob domski fontani, kjer jih je s sokom in keksi pričakalo osebje iz kuhinje.

Udeleženci so med sproščenim klepetom sklenili, da se v naslednjem septembru spet srečajo ter ponovno opozorijo javnost na to, da je demenca med nami in jo moramo sprejeti in razumeti. Dogodek so, po besedah strokovne vodje DSO Eve Žula, zaključili z mislijo: »Stremeti k demenci prijaznejšemu okolju naj bo vodilo družbe, saj je demenca na nek način tudi del vseh nas in skozi življenje se bomo z njo vsekakor srečevali na tak ali drugačen način



Več v Kultura in izobraževanje