V Muzeju norosti na Tratah zaznamovali 33 let bitke za Muro

33 let že traja nasprotovanje domačinov in naravovarstvenih strokovnjakov gradnji elektrarn

Prlekija-on.net, nedelja, 14. oktober 2018 ob 19:16
33 let bitke za Muro

33 let bitke za Muro

V Muzeju norosti na Tratah so sinoči s koncertom in razstavo zaznamovali 33 let bitke za ohranitev reke Mure. Tako dolgo namreč že traja nasprotovanje domačinov in naravovarstvenih strokovnjakov gradnji elektrarn ter podpora revitalizaciji ob tej edinstveni reki, na razstavi pa so prikazali fotografije, plakate, priponke in izrezke iz časopisov v 80. letih ter posnetke z legendarnega koncerta Mura Fuck Off, ki je leta 1986 potekal v Murski Soboti.

Provokativen naslov koncerta Mura Fuck Off so si sposodili od prvoborcev, ki so leta 1986 pod tem naslovom priredili koncert v Murski Soboti, prireditev pa je Muzej norosti na Tratah pripravil s podporo Društva za preučevanje rib, Zveze društev Moja Mura, Kampanjo Rešimo Muro in Stovno organizacijo za varstvo narave (WWF).

Z razstavo od Zelenih gladiatorjev do ekoteroristov pa so na Tratah pokazali, da se zgodovina ponavlja in da današnje oblasti in zainteresirani za gradnjo posegajo po istih argumentih kot pred 33 leti.

Gradivo za razstavo so iz Muzeja norosti iskali pri prvoborcih upora proti načrtovani gradnji elektrarn. Največ gradiva so pridobili iz arhiva pokojnega Štefana Smeja, ki ga je prispevala njegova hči Valentina Smej Novak, pa tudi iz arhiva fotografa Marjana Horvata, slikarja Ignaca Medena in naravovarstvenika Matjaža Ježa.

Razstava bo do nadaljnjega na ogled v Muzeju norosti na gradu Cmurek na Tratah.



Več v Kultura in izobraževanje