Zbranih 44 na mednarodni likovni koloniji

S čopiči in platni pri Bukovniškem jezeru

Filip Matko Ficko, sreda, 31. oktober 2018 ob 10:41
Večina zbranih ob zaključku

Večina zbranih ob zaključku

Enodnevna mednarodna likovna kolonija pod geslom »Dobrovnik danes...« je bila za organizatorja, Območno izpostavo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Lendavi pod vodstvom Janje Magdič ter Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, ki ga vodi Elizabeta Horvat, vsekakor izredno uspešno. V soboto, 27. oktobra, se je namreč pri Bukovniškem jezeru zbralo kar 44 ljubiteljskih umetnic in umetnikov, ki svojo videnje okolice prenašajo na platna.

Prišli so iz Slovenije ter treh sosednjih držav: Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Iz Slovenije je treba posebej omeniti kar 15 udeleženk iz likovne sekcije pri Društvu upokojencev Polzela. Organizatorji so vsakemu udeležencu dali na voljo dvoje slikarskih platen, vsem pa je tokrat za mentorja bil znani madžarski slikar Laszlo Nemes. Po zboru po 9. uri je sledila manjša pogostitev (čaj, kava, napitki in domače pecivo), nato pa so se udeleženke in udeleženci kolonije »porazgubili« v okolico Bukovniškega jezera, da si najdejo primerni objekt za slikanje. Ena izmed skupin se je odpeljala celo v Strehovske gorice, veliko pa se jih je podalo tudi do kapelice svetega Vida nad Bukovniškim jezerom ter tamkajšnjega Vidovega izvira. Za mnoge so bile zanimive energijske točke, ki jih bodo obiskali še kdaj pozneje, pa tudi v sam kraj Dobrovnik je treba naslikati. Ustvarjena dela s tokratne mednarodne likovne kolonije bodo namreč na ogled na posebni likovni razstavi ob 20-letnici Občine Dobrovnik v prostorih Kulturnega doma v Dobrovniku 13. decembra letos.

Ob 14. uri je bilo delo slikark in slikarjev na terenu zaključeno in sledilo je skupno kosilo vseh v prostorih lovskega doma Lovske družine Dobrovnik v bližini Bukovniškega jezera. Slikarski par je imel s seboj tudi instrumente, da se je iz grl udeleženk in udeležencev likovne kolonije zaslišala še domača pesem, nekateri pa so tudi zaplesali.



Več v Kultura in izobraževanje