Množica vinoljubov uživala na 3. festivalu vin Osrednjih Slovenskih goric

Na 3. festivalu vin Osrednjih Slovenskih goric je bilo zelo pestro

Prlekija-on.net, četrtek, 1. november 2018 ob 08:12
3. festival vin Osrednjih Slovenskih goric

3. festival vin Osrednjih Slovenskih goric

Pod svojim tradicioalnim sloganom: »Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več!«, je minili še en, zelo uspešen tradicionalni, 3. festival vin Osrednjih Slovenskih goric, ki se je, v organizaciji Društva za ohranjanje kulture Vincar odvijal v Frančiškanskem samostanu v Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Omenjena čudovita pokrajina z unikatnimi vini žal še ni pokazala vseh svojih čarov. In z namenom, da ponovno združijo vinogradnike, vinarje in društva vinogradnikov iz tega območja, so organizatorji ponovno izvedli Festival vin Osrednjih Slovenskih goric, saj sta že predhodna dva bila zelo uspešna. Na festivalu se je povezalo vseh šest društev vinogradnikov iz občin: Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Lenart, Benedikt in Sveta Ana. Skupaj se je tako predstavilo 21 vinogradnikov in vinarjev z več kot 50 vzorci različnih vin in penin. Zraven so bili: družina Breznik, Vinotoč Pučko, Vinogradništvo Veberič-Kozar, Vinska klet družine Klobasa, Vinska klet Edvard Fekonja, Konrad wine, Kmetija Marjana Senekoviča, Vina Toplak, Vina CABAL, Vina Kramberger, Vinogradništvo Šebart, Vino VITIS, Vinogradništvo Rojs Rojs, Kmetija družine Senekovič, Vinogradništvo Farasin, Družinsko vinogradništvo Borak, Gostišče na kmetiji Kaučič, Turistična kmetija Hari, Vinarstvo Hafner, Vinotoč Polič in Izletniška kmetija Šenveter.

Tudi letošnje leto je lokacija festivala bila čudovita Frančiškanska klet v Občini Sveta Trojica, ki ni le ena izmed najlepših kleti v Slovenskih goricah, ampak je tudi ena izmed najunikatnejših.

Ob uradnem pričetku Festivala vin Osrednjih Slovenskih goric, je prisotne pozdravil predsednik društva Vincar, Žan Krajnc, besedo dobrodošlice sta namenila tudi župana občine Sveta Trojica Darko Fras in občine Cerkvenjak Marjan Žmavc. Lepo besedo je vsem namenila tudi 5. Cerkvenjaška vinska kraljica, Monika Majer. Društvo Vincar se je s posebno gesto zahvalilo tudi vinogradnikom, ki so na drugem festivalu vin podarili penine, ki so leto dni počivale v 14-metrskem samostanskem vodnjaku. Penine so prispevali: Klet Klobasa, Vinarstvo Hafner in družina Breznik.

Ob zaključku uradnega dela se je Društvo Vincar iskreno zahvalilo tudi vsem sponzorjem Festivala vin Osrednjih Slovenskih goric. In kaj so jim namenili? "Želimo vam podariti našo največjo dragocenost. Penino, ki je leto dni, vse od drugega Festivala vin Osrednjih Slovenskih goric počivala na dnu vodnjaka v idealnih pogojih in z odlično kakovostjo. Steklenico smo oplemenitili s prav posebno etiketo v obliki grozdnega lista, ki je narejena iz lesa hruške, katera je rasla v bližini Svetega Lenarta. List je privezan z belo vrvjo cingulo, na kateri so trije vozli, ravno tako, kot si Frančiškani zavežejo svoj Habit - uboštvo, pokorščino in čistost. Obešanka je dodelana ročno, po principu rezbarije izpod rok profesorja in umetnika, gospoda Rafaela Košca Tekavc" je povedala Martina Breznik, 4. Cerkvenjaška vinska kraljica in skupaj z Žanom Krajnc pobudnica Festivala vin Osrednjih Slovenskih goric.

Penino so namenili Gostinski opremi Burja, Zavodu SloVino, Družini Breznik, podjetju Halder, Radenski, Študentskemu klubu Slovenskih goric, Klubu študentov Ruš, Selnice in Lovrenca, Podjetju Agroremont, Občini Sveta Trojica in Razvojni agenciji Slovenske gorice. Brez pomoči njihovih prijateljev pa festival nebi mogel biti izpeljan v takšni meri, kakršni je bil. "Najlepša hvala tudi Vinskim brbončicam, Huti, Radiu Slovenske gorice, Ovtarjevim novicam, Glasilu Zrnje, Tiskarni Ikaruss, Gostilni Šenekar, Baru Sultan, Radiu Brezje, Radiu Pohorje, BK TV, Štajercu, Gal Vivat, Tjaši Oman, Moniki Firbas, ter našim prostovoljcem kateri so prav tako veliko pripomogli k uresničitvi naše ideje." je dejala Martina Breznik.

Sicer pa so se letošnjega festivala, katerega so popestrili člani odlične Vokalne skupine Štirje študenti in edinstvena Kiara Katan, med drugimi udeležili tudi vinski vitezi Slovenskega reda - Damijan Breznik, Marjan Klobasa, Zlatko Borak in Marjan Kramberger, ter Evropskega reda Marjan Žmavc, Ivan Janez Pučko in Slavko Lončarič. Velika posebnost letošnjega festivala, pa je prav tako bil spust penin v 14-metrski vodnjak, katerega skrivajo zidovi Samostanske vinske kleti. V vodnjaku bodo penine zorele vse do naslednjega leta, do 4. festivala. Ob mirnem teku življenja, bodo tako zorele penine Vinogradništva Hafner in Izletniške kmetije Šenveter iz Svete Ane, Vinske kleti Klobasa iz Svete Trojice in družine Breznik iz Cerkvenjaka.

Foto: Tjaša Oman



Več v Družabno