Pričenjajo se Miklošičevi dnevi 2018

Z vsebinsko širokim in bogatim naborom aktivnosti, združenimi pod naslovom Poljubi dediščine, nagovarjajo širše občinstvo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. november 2018 ob 10:37
Miklošičevi dnevi

Miklošičevi dnevi

Spomin na enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev Franca Miklošiča na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) ohranjajo in obudijo vsako leto novembra. Franc Miklošič se je namreč rodil 20. novembra 1813 v Radomerščaku. S svojim znanstvenim delom je postavil temelje primerjalnemu slovanskemu jezikoslovju.

Z vsebinsko širokim in bogatim naborom aktivnosti, združenimi pod naslovom Poljubi dediščine, nagovarjajo širše občinstvo. Za dijake bodo izvedena predavanja s področij književnosti, jezika in naravoslovja. Dijaki prvih letnikov bodo spoznali Miklošiča in njegovo življenje skozi film ter s pohodom do njegove rojstne hiše. En dan bodo obiskali tudi Ljubljano in tamkajšnje kulturne ustanove. Drugi letniki bodo potovali v avstrijsko prestolnico, kjer bodo spoznali bogato dediščino Slovencev na Dunaju, se poklonili Miklošičevemu spominu s položitvijo venca na njegov grob. Z okroglo mizo bodo profesorji in dijaki zbrane soočili z današnjimi izzivi jezika. Dijaki 4. letnikov pa se bodo odpravili v Radgonski kot.

V torek so nam sporočili, da pohod k Miklošičevi domačiji v Radomerščak, ki je bil planiran za torek, odpade zaradi slabega vremena.



Več v Kultura in izobraževanje