O romarski poti CAMINO potopisno predavanje

Navdušujoč osebni izziv za Sabino Barbarič

Filip Matko Ficko, četrtek, 22. november 2018 ob 15:30
Potopisno predavanje CAMINO

Potopisno predavanje CAMINO

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je zunanja sodelavka tega doma starostnikov Sabina Barbarič pripravila potopisno predavanje v torek, 20. novembra popoldne. Kajti letos, v dneh od 24. aprila do 6. maja, je v skupini dvanajsterice prehodila dve etapi romarske poti CAMINO v Galiciji na samem severozahodu Španije.

Omenjena romarska pot, ki je označena z znakom školjke in ima svoj zaključek v Santiagu de Compostela, je izziv za marsikoga. Tako se je ducat pohodnic in pohodnikov s turistično agencijo Eko potovanja podalo na to pot. Pod vodstvom vodičke Mateje Drev so krenili iz majhnega kraja Triacastela na zadnjo etapo CAMINO poti, ki jo imenujejo Camino France. Sedmi dan so prispeli v Santiago de Compostela, kjer je neke vrste zaključek poti v tamkajšnji katedrali. A vznesenost nad potjo popotnike običajno žene dalje in tako je bilo tudi s tokratno skupino iz Slovenije. Podali so se še (na res zadnjo) etapo CAMINO poti (Camino Fisterra), ki jih je vodila do majhnega ribiškega kraja Fisterra ob Atlantskem oceanu. Zabeležili so skupno od 250 do 270 kilometrov pohoda in predavateljica Sabina se je pohvalila, da ni dobila niti enega žulja.

Da je šlo za pravo romarsko pohodniško avanturo (nočitve v spalnih vrečah in lastna priprava hrane v albergih - prenočiščih za romarje) so poslušalke in poslušalci, ki se jih je zbralo izredno veliko, kar radi verjeli, kot tudi predavateljici Sabini, ki bo prihodnje leto najbrž ponovno šla na podobno pot. Je pa že letos hodila tudi po »prekmurskem kraku« CAMINO poti, ki ga želijo pohodniki povezati še z ostalimi štirimi kraki: gorenjskim, dolenjskim, štajerskim in primorskim. In tako je tudi drugod po Evropi, ko se iz raznih držav navezujejo na znamenito CAMINO romarsko pot.



Več v Kultura in izobraževanje