Pomembno vlogo so odigrali tudi številni prleški rojaki

Pri Svetem Juriju ob Ščavnici so se spomnili dogodkov izpred 100 let

Prlekija-on.net, sreda, 5. december 2018 ob 07:59

Pred 100 leti, pozno jeseni so se za človeštvo kakor slovenski narod zgodili prelomni dogodki. Natanko 11.11.1918, ob 11. uri je dokončno nastopilo premirje med centralnimi in antantnimi državami, s tem pa več kot štiri leta trajajoče vojne morije imenovane 1. svetovna vojna. Vojna, ki je vase posrkala tudi slovenski narod in je njen konec pomenil številne prelomne spremembe. Že pred tem, 29. oktobra je bila ustanovljena Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki se je zaradi mednarodnega nepriznanja, 1.12. združila s Kraljevino Srbijo v prvo jugoslovansko državo imenovano Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev.

"Vmes je general Rudolf Maister z več kot 4000 prostovoljci zaščitil slovensko narodno mejo na Štajerskem. V teh prelomnih dogodkih so odločilno vlogo odigrali tudi številni naši rojaki, doma iz Slovenskih goric oz. Prlekije: dr. Anton Korošec, vodilni slovenski politik prve polovice 20. stoletja, rojen v Biserjanah, dr. Matija Slavič, rojen v Bučečovcih in dr. Franc Kovačič, rojen v Veržeju, sta se udeležila kot člana jugoslovanske delegacije mirovne konference v Parizu, ter podpolkovnik Edvard Vaupotič, rojen pri Svetem Juriju ob Ščavnici, desna roka generala Maistra pri izvedbi vojaških operacij v Mariboru oz. na Štajerskem. Mnoga imena Maistrovih vojakov in padlih v prvi svetovni vojni pa so na žalost utonila v pozabo", pravi zgodovinar Franc Čuš, predsednik Kulturnega društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici.

Prav omenjeno društvo je skupaj s Prleškim društvom general Maister pri Svetem Juriju ob Ščavnici organiziralo spominsko slovesnost, na kateri sta mag. Jernej Jakelj in predsednik društva Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici, Franc Čuš predstavila potek dogodkov izpred 100 let in pomen ohranjanja zgodovinskega spomina na takratne dogodke. "V soboto, 1. decembra je naše društvo za svoje člane organiziralo strokovno ekskurzijo v Ljubljano. Glavni cilj ekskurzije je bil obisk groba dr. Antona Korošca na ljubljanskih Navjih. Staro ljubljansko pokopališče Navje je urejeno kot spominski park, katerega načrt je zasnoval največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Spominske plošče nas opominjajo, da tukaj počivajo številni slovenski narodni buditelji in umetniki iz 19. stoletja: Josip Jurčič, Fran Levstik, Janez Bleiweis, Matija Čop, izmed naših rojakov Matija Slekovec in Božidar Raič. Pod strokovnim vodstvom in z ogledom stalne razstave v Muzeju novejše zgodovine smo tudi osvežili znanje iz narodne zgodovine 20. stoletja. Še enkrat smo dobili potrditev, da se narod in narodna zavest ni rodila v centru, ampak na njegovem ozemeljskem robu", poudarja Franc Čuš.



Več v Kultura in izobraževanje