Občino Gornja Radgona so uvrstili na svetovni foto zemljevid

Radgonski fotoklub Proportio divina obeležil 10-letnico obstoja

Prlekija-on.net, petek, 7. december 2018 ob 11:10
10 let Fotokluba Proportio divina

10 let Fotokluba Proportio divina

S posebno klubsko razstavo, ki so jo v navzočnosti številnih fotografov in ljubiteljev prave fotografije, odprli v galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona, je domači Fotoklub Proportio divina, obeležil prvi okrogel jubilej, 10-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Tokratna razstava posvečena jubileju društva je že šesta klubska razstava in tretja v Gornji Radgoni. Na razstavi poleg devetih članov društva (Ivo Borko, Štefi Praprotnik-Borko, Zlatko Fišer, Alenka Dujanović, Dejan Kokol, Yvonne Laidler, Dani Mauko, Andrej Slogovič in Stanislav Toplak), svoje umetniške fotografije predstavljajo tudi častni člani društva: Stojan Kerbler, Matja Krivic in Rafael Podobnik. Vsi skupaj se predstavljajo s kakovostnimi fotografijami, od portretov in krajin, do socialnih in popotnih fotografij.

Ob odprtju razstave, ki bo na ogled do 3. januarja 2019, sta prisotne pozdravila direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona, Tatjana Karba Kotnik, in radgonski župan Stanislav Rojko, ki se je članom fotokluba zahvalil, da so občino in mesto Gornja Radgona uvrstili na svetovni foto zemljevid. Slavnostni govornik je bil predsednik kluba Ivo Borko, ki je orisal dosedanje delovanje foto kluba Proportio divina. Izrazil je zadovoljstvo nad narejenim in doseženim, saj klub kljub svoji mladosti in majhnosti sodi med najboljša foto društva v državi. "Fotoklub Proportio divina je bil ustanovljen leta 2008 v Gornji Radgoni, z namenom druženja, pridobivanja novih znanj, promocije in širjenja fotografske umetnosti ter bogatenja kulturnega življenja v svojem okolju. V samo desetih letih delovanja smo se, s pripravo številnih samostojnih in skupinskih razstav v Gornji Radgoni, gostovanj v priznanih galerijah drugod po Sloveniji in v tujini, uvrstitvijo naših fotografij na več sto mednarodnih žiriranih razstav širom sveta, osvojitvijo številnih nagrad in priznanj ter posledično pridobitvijo tudi najvišjih fotografskih nazivov FZS in FIAP-a, prebili v sam vrh najuspešnejših društev Fotografske zveze Slovenije", je med drugim dejal predsednik Borko.

Še posebej so v društvu ponosni na svojo vlogo in prispevek v projektu, ki so ga poimenovali "Fotograd Negova", in ki ga v sodelovanju s Kultproturom in FZS, vodijo na gradu Negova od leta 2014 dalje. "Fotografsko središče 'Fotograd Negova', ki si je že prvo leto delovanja pridobilo status fotografskega središča FIAP, kot šele peto tako razstavišče na svetu, je do danes gostilo že 36 razstav največjih slovenskih in svetovnih mojstrov fotografije in se pomembno zarisalo na svetovni fotografski zemljevid", je ponosno poudaril Borko, ki je še posebej omenil več kot sto razstav v Gornji Radgoni, večinoma v galeriji Kulturnega doma, nekaj tudi v Maximusu, in Negovi, ter še vsaj toliko izven radgonske občine. Člani društva so ob tem v desetih letih sodelovali na več kot 600 mednarodnih razstav in prijeli več kot 600 nagrad in priznanj. Tukaj se potrjuje kakovost, kajti na žiriranih mednarodnih razstavah ne more vsakdo sodelovati, in že uvrstitev na takšne razstave je velik dosežek, če temu prištejemo priznanja in nagrade, je jasno, da gre za pravo kakovost.

Ob jubileju smo izvedeli tudi, da je društvo nastalo povsem naključno, na predlog takratnega predsednika FZS Rafaela Podobnika. Ime so, sicer takrat še nevede, izbrali takšno, da ga bodo razumeli po vsem svetu. Proportio divina namreč pomeni "v zlatem rezu" in res, v teh desetih letih so postavili fotoklub in mesto Gornja Radgona na zemljevid evropske ter svetovne izrazne fotografske dejavnosti. Zato so v klubu ponosni tudi na to, da so še vedno najmanjši in najmlajši klub v Sloveniji, a hkrati tudi eden najboljših in najuspešnejših. Ob ustanovitvi radgonskega fotokluba so imeli 10, danes pa imajo 16 članov kluba, in sicer so to: Maks Bauman, Ivo Borko, Jernej Borko, Alenka Dujanović, Zlatko Fišer, Dejan Kokol, Yvonne Laidler, Dani Mauko, Anja Patekar, Štefi Praprotnik-Borko, Miroslava Prelog-Borko, Ivan Prelog, Lucijan Prelog, Andrej Slogovič, Stanislav Toplak in Dika Vranc.



Več v Kultura in izobraževanje