Knjiga: »ŽIVIMO ZDAJ ! O sreči staranja«

Literatke in literati DOSOR-ja poslušali o staranju

Filip Matko Ficko, petek, 14. december 2018 ob 08:12
Krožkarji so prisluhnili branju iz knjige

Krožkarji so prisluhnili branju iz knjige

Stanovalka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, Senta Lončar, ki je aktivna članica literarnega krožka v tem domu starostnikov, je pripravila zanimivo urico branja. V predprostoru knjižnice je 12. decembra popoldne na rednem srečanju ob sredah brala zanimive tekste iz knjige patra Anselma Grüna »ŽIVIMO ZDAJ ! O sreči staranja«.

V predgovoru knjige pravi avtor sam: »Staramo se od prvega dne življenja naprej. Nekega dne se tega tudi zavemo. Starejši ko postajamo, večji je zaklad spominov v nas. A tudi če v poznejših letih radi zremo nazaj v preteklost - življenje vedno teče v zdajšnjem trenutku. V vsakem življenjskem obdobju in tako tudi v starosti gre za to, da živimo v danem trenutku. Pri tem je treba ta trenutek živeti v zavedanju naše končnosti. Star človek se ne zna umestiti v sedanjosti. Jutri vedno postavlja pod vprašaj zdajšnji trenutek. A ravno v tem, ko se starejši človek zave omejenosti svojega življenja, torej tudi smrti, zmore živeti povsem v trenutku. Tako postane življenje sproščeno. Sproščenost pri tem ne pomeni samo, da se ne oklepam preteklega, temveč, da trenutek pustim tak, kakršen je, ne da bi ga hotel zadržati, pa tudi ne da bi ga ocenjeval. Zdaj pustim tak, kakršen je. To je umetnost staranja na dober način: zavestno vedno bolj živeti v trenutku in obenem vedeti, da vsak trenutek mine in da nas čaka nekaj, kar ne bo več minilo, kar bo ostalo za vedno...«. Sledilo je seveda še več branja.

Za tem so DOSOR-jevi literati ob kavici pokramljali o slišani vsebini ter si zapisali naslov knjige in njenega avtorja. Kar se da hitro jo bodo poiskali v knjižnici, da med prebranimi besedami spoznajo tisto, kar itak vsak dan na svojem primeru doživljajo: svoja leta (starost).



Več v Kultura in izobraževanje