Hajdmo v kolo...

Plesi Srbije v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, nedelja, 3. oktober 2010 ob 22:27
Lepotice

Lepotice

Po 18. uri so v nedeljo, 3. oktobra, v večnamenskem prostoru DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, nastopile plesalke in plesalci dveh folklornih skupin, ki predstavljata ljudske plese in običaje Srbije. To sta bili skupini sekcije folkloristov Branko Radičević iz Srbskega društva v Mariboru ter Folklornega ansambla Kulturno umetniškega društva Kosta Abrašević iz Bačke Palanke.

Nastop je pripravil Rade Bakračević (domačin iz Radenec), predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost v Mariboru.

Sekcija folkloristov Branko Radičević iz Maribora je z delom pričela leta 1999, sestavljajo pa jo predšolski in osnovnošolski otroci, srednješolci, študentje pa vse do veteranov. Aktivno delujejo v štirih skupinah: otroški, začetniški, veteranski in prvi skupini. Število članov sekcije se danes giblje okoli številke 100. Vsi se trudijo ohranjati srbsko kulturo skozi tradicijo in ples. Leta 2008 je vodstvo folklorne sekcije prevzela Anja Periz in povezali so se s Sašo Bogunovićem, ki je umetniški vodja pri folkloristih v Bački Palanki.

V Folklornem ansamblu Kulturno umetniškega društva Kosta Abrašević iz Bačke Palanke (Vojvodina, Srbija) imajo kar deset skupin plesalk in plesalcev, od najmlajših (6 let) do veteranov, skupno 400 izvajalcev ljudskih plesov Srbije, kajti ta ansambel nastopa že 37 let. V DOSOR-ju, po nastopih v Mariboru, so Abraševci nastopili z 39 plesalkami in plesalci ter spremljajočo glasbeno skupino pod umetniškim vodstvom Saše Bogunovića. Naštudiranih imajo kar sedem koreografij srbskih ljudskih plesov različnih regij. To so tudi predstavili in poželi gromki aplavz.


Več v Kultura in izobraževanje