V javnem pismu opozarjajo na vsakodnevne nepravilnosti v socialnovarstvenih zavodih

V Društvu Srebrna nit - Združenju za dostojno starost pozivajo k ukinitvi zaračunavanja »dodatnih storitev« v socialnovarstvenih zavodih

Prlekija-on.net, nedelja, 20. januar 2019 ob 15:35
V pismu opozarjajo na konkretne vsakodnevne nepravilnosti v socialnovarstvenih zavodih

V pismu opozarjajo na konkretne vsakodnevne nepravilnosti v socialnovarstvenih zavodih

V Društvu Srebrna nit - Združenju za dostojno starost, so na Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za delo, družino, socialne
zadeve in enake možnosti, Varuha človekovih pravic, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zastopnika pacientovih pravic, naslovili javno pismo, glede ukinitve zaračunavanja »dodatnih storitev« v socialnovarstvenih zavodih in kjer opozarjajo na konkretne vsakodnevne nepravilnosti.

Kot v pismu med drugim navajajo, "v domovih posebej bode v oči in kliče po takojšnjem ukrepanju zaračunavanje nadstandardnega bivalnega prostora (lastne sanitarije, balkon, dodatna oprema ipd. in tkim. dodatnih storitev, katerih oblikovanje je manj nadzorovano kot cene osnovnih storitev in tako prikladna možnost za povečevanje prihodkov domov. Na cenikih domov se najdejo »dodatna plačila« za kopanje, tuširanje, striženje nohtov, povijanje nog/pomoč pri oblačenju elastičnih nogavic, stroške ukrepov ob okužbah, za vse vrste diet, ..."

"Nekateri domovi zaračunavajo tudi stroške za ukrepe pri negi stanovalcev z bolnišnično okužbo (MRSO ipd). Ni pomembno, kje se je stanovalec okužil, vsekakor pa v eni od ustanov: v bolnišnici ali v domu in zato strošek dodatnih ukrepov zaradi okužbe ne more biti njegovo breme!," pišejo in se sprašujejo "zakaj je problem oz. čigav strošek je test za ugotavljanje okužb in kako so domovi usposobljeni za odpravljanje okužb oz. ali je to sploh njihova naloga, ali morajo za dekolonizacije ipd. poskrbeti v bolnišnici, ker je verjetno okužba nastala? Ali pri starejših ni več potrebe, da bi izvajali dekolonizacijo (če je zaradi stanja oskrbovanca le-ta možna)?"

Pismo, ki si ga lahko v celoti preberete spodaj, zaključujejo: "Pričakujemo, da se bo takšna praksa takoj končala in bomo na naša zgornja vprašanja dobili čimprejšnje odgovore. Ob tem pozivamo, da se z ZZZS takoj dogovori za kritje potrebnih stroškov zdravstvene obravnave iz zdravstvene blagajne, če to še ni v celoti urejeno."



Več v Slovenija