V mesnem pripravku za kebab našli salmonelo

UVHVVR je prejela prve rezultate mikrobioloških analiz dveh vzorcev kebaba, ki sta vsebovala salmonelo

Prlekija-on.net, sreda, 6. februar 2019 ob 20:16
Kebab

Kebab

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je danes objavila poročilo v zvezi s spornim mesom iz Poljske, kjer navajajo, da so prejeli delni poročili o mikrobiološkem preizkušanju in da je ob mikrobiološki analizi mesnih pripravkov bila ugotovljena prisotnost salmonel. Na podlagi rezultatov so od nosilca živilske dejavnosti zahtevali odpoklic in umik teh serij mesnega pripravka (kebaba).

Na podlagi dokumentacije, prejete s strani nosilca živilske dejavnosti, pri katerem so zadržali pošiljke za katere so sumili, da prihajajo iz sporne klavnice, so ugotovili, da meso ne izvira iz sporne klavnice. V okviru posebnega nadzora so pri devetih nosilcih živilske dejavnosti odvzeli 14 vzorcev za kemijske in 14 vzorcev za mikrobiološke preiskave. 

UVHVVR je prejela prve rezultate mikrobioloških analiz dveh vzorcev kebaba, ki sta vsebovala Salmonelo enteritico - kar pomeni, da nista skladna z mikobiološkimi merili in je zato potrebno izvesti umik in odpoklic te serije kebabov.

Prvi vzorec je iz pripravka, ki je bil na Poljskem proizveden 13. decembra lani in v količini okoli tisoč kilogramov dobavljen v Slovenijo 18. decembra lani. Proizvajalec je poljska družba Dunya Doner kebab, distributer v Sloveniji pa družba Dunya kebab. Pri nosilcu dejavnosti je bilo ob vzorčenju 1. februarja še 490 kg tega pripravka, na podlagi izvidov pa so začeli obveščanje strank oz. postopek umika in odpoklica.

Drugi pozitivni vzorec na salmonelo pa je iz pripravka, ki ga je 19. decembra lani proizvedel poljski Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, distributer v Sloveniji je bila družba Alebon, in sicer je bilo 9. januarja v Slovenijo dobavljenih 175 kg tega pripravka, za katerega so prav tako začeli obveščati svoje stranke oz. postopek umika in odpoklica.



Več v Slovenija