V mesnem pripravku za kebab, poleg salmonele, še sledi zdravil

Ugotovljeno je bilo, da vzorec vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen

Prlekija-on.net, četrtek, 7. februar 2019 ob 18:55
Kebab

Kebab

V okviru posebnega nadzora povezanega s poljskim mesom je Inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) odvzela v devetih obratih 14 vzorcev. Na vseh 14 vzorcih so bile opravljene mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil.

Nacionalni veterinarski inštitut VF je v četrtek popoldne seznanil UVHVVR s štirimi mikrobiološkimi in šestimi kemičnimi analiznimi rezultati odvzetih vzorcev poljskega mesa. Vsi prejeti mikrobiološki analizni izvidi so bili skladni.

Rezultati analiz potrdili neoporečnost mesa iz Panvite

Od šestih kemijskih analiznih izvidov je bilo pet izvidov skladnih in eden neskladen. Med skladnimi rezultati, tako mikrobiološko kot kemično, so tudi vzorci odvzeti iz pošiljke 15 ton govejih obrezlin, ki so prispele v slovenski obrat iz poljske razsekovalnice v septembru in vzorci odvzeti iz ostanka pošiljke, ki je prispela iz istega obrata v avgustu 2018. Na podlagi teh rezultatov bodo začasno zadržane pošiljke sproščene.

Neskladni analizni izvid se nanaša na vzorec kebaba, ki je bil odvzet v obratu Alebon d.o.o. in pri katerem so že prej odkrili salmonelo. Ugotovljeno je bilo, da vzorec vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen v količini 11,4 µg/kg.

Ketoprofen spada v skupino nesteoidnih protivnetnih zdravil

Kot poroča UVHVVR je ketoprofen sestavina več veterinarskih zdravil (dinalgen, ketink, ...), ki so predvsem raztopine za injiciranje in so namenjene za protivnetno in protibolečinsko zdravljenje bolezni mišično-skeletnega sistema in vimena, zmanjšanje vnetja in bolečin, povezanih s poporodnimi mišično-skeletnimi boleznimi in ohromelostjo, znižanje zvišane telesne temperature, povezane z dihalnimi obolenji goveda, zmanjšanje vnetja, znižanje zvišane telesne temperature in zmanjšanje bolečine pri akutnem kliničnem mastitisu, v kombinaciji s protimikrobnim zdravljenjem.

Ketoprofen je v Prilogi Uredbi Komisije 37/2010 razvrščen med dovoljene snovi za katere se mejna vrednost ostanka ne zahteva. Iz mnenja Evropske agencije za zdravila je razvidno, da ostanki ketoprofena v jetrih, mesu in maščobi 24 ur po koncu zdravljenja ni več zaznati. Prav tako se ketoprofen hitro razgradi ter izloči. Sledovi ostankov ketoprofena so zaznani samo na mestu vboda do 96 ur po aplikaciji, zato je priporočena karenca štiri dni.

"Iz omenjenega lahko predpostavljamo, da pri uporabi učinkovine ketoprofen, ni bila upoštevana zahtevana karenca, in je bila žival zaklana pred pretekom karence," navajajo.

Zaradi utemeljenega suma nedovoljene uporabe veterinarskega zdravila je živilo (kebab) ocenjeno kot neustrezno za prehrano ljudi in se bodo zanj izvedli postopki umika in odpoklica. Postopek umika in odpoklica tega kebaba je sicer bil sprožen že v sredo, zaradi ugotovitve salmonele.



Več v Slovenija