Letna konferenca Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer

Podeljena so bila priznanja Zveze slovenskih častnikov

Branko Košti, sreda, 20. februar 2019 ob 18:26
Letna konferenca OZSČ Ljutomer

Letna konferenca OZSČ Ljutomer

V nedeljo, 17. februarja, so se na redni letni konferenci zbrali člani Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer. V konferenčni dvorani Hotela Bioterme pri Mali Nedelji, so se jim pridružili gostje: svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Boštjan Šefic, poslanec DZ Franc Jurša, podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, direktor družbe Segrap Miran Blagovič, predsednik OZ VVS Ljutomer Alojz Filipič ter predstavniki sosednjih častniških območnih združenj Gornja Radgona, Lendava in Ormož.

Pestro domoljubno in vojaškostrokovno ter kulturno-družabno in športno-rekreativno dejavnost združenja, je predstavil predsednik major Anton Kosi. Na področju strokovnega usposabljanja so izvedli dve predavanji, prvo na temo Domoljubje, katero je izvedel predsednik Anton Kosi, drugo temo Zaključni boji v 2. svetovni vojni na območju Koga pa je predstavil znani ormoški publicist Tone Luskovič. Posamezni člani so se udeležili še predavanj v organizaciji kolegov v Gornji Radgoni in Ormožu. V okviru ekskurzije v mesecu oktobru, so se ob spominskem obeležju Dan prej v Divači, seznanili s potekom prvih borbenih dogajanj na Krasu, si ogledali jamo Vilenica in muzej Tabor v Lokvi.

Strelska kondiciranja in tekmovanja so med častniki zelo priljubljena in dobro obiskana. Za streljanje z malokalibersko puško uporabljajo strelišče v Presiki, z zračno puško so streljali v Ormožu, s kratkocevnim in dolgocevnim vojaškim orožjem pa so opravili dve streljanji na strelišču v Trbovljah, samo z dolgocevnim orožjem pa so izvedli dve streljanji na strelišču v Mačkovcih. Tudi lokostrelci pod vodstvom Uroša Vrbančiča so se že triindvajsetič zapored uspešno predstavili na tekmovanje ZSČ v Ankaranu.

Pomembno področje delovanja združenja je spominsko-domoljubna in protokolarna dejavnost, v okviru katere se, po potrebi tudi s praporjem, udeležujejo občinskih in državnih proslav, svečanosti ob občinskih praznikih občin Ljutomer, Križevci in Razkrižje, prisotni so na spominskih slovesnostih ob obeležjih iz NOB ob obletnicah posameznih dogodkov in ob dnevu spomina na mrtve, ko prižgejo tudi sveče na grobovih pokojnih članov. Sodelovali so tudi pri regijskem natečaju Spominska obeležja pripovedujejo. Ob proslavi 150-letnice 1. slovenskega tabora, je bilo OZSČ Ljutomer soorganizator protokolarnih postopkov praporščakov.

V kulturno-družabno in športno-rekreativno dejavnost se poleg članov vključujejo tudi njihovi družinski člani. Že tradicionalno je dobro obiskano vsakoletno srečanje veteranov in častnikov s športnimi igrami v Gezovih jamah na Moti. Udeležili so se več ribiških tekmovanj veteranov in častnikov v Pomurju. Rekreativni značaj imajo vsi spominski pohodi, ki jih je bilo v letu 2018 veliko s številčno udeležbo članov (Lendava - Dolga vas, Radenci - Gornja Radgona, Dolina pri Lendavi, Jeruzalem, Kog, Soška fronta itd....).

Na letni konferenci sta predsednik OZSČ Ljutomer Anton Kosi in regijski koordinator ZSČ Jože Vaupotič, podelila priznanja ZSČ, katera so prejeli:
Plaketo ZSČ: vodnik Branko Magdič
Častni znak ZSČ: stotnik Borut Filipič in vodnik Karol Rudolf
Pisno priznanje ZSČ: desetnik Ludvik Belovič
Bronasto medaljo ZSČ: višji štabni vodnik Srečko Kosi, stotnik Marko Milič in major Anton Kosi
Srebrno medaljo ZSČ: praporščak Uroš Vrbančič



Več v Kultura in izobraževanje