Polna luna z Zvezdano Mlakar

V življenju ima neverjetno veliko vlog. Vsemu se posveti z vso strastjo: igranju, vodenju oddaj, predstavam, pisanju kolumen, prav tako pa tudi domačim opravilom: kuhanju, partnerstvu, materinstvu.

Prlekija-on.net, petek, 22. februar 2019 ob 08:17
Zvezdana Mlakar v Ljutomeru

Zvezdana Mlakar v Ljutomeru

Območna izpostava JSKD Ljutomer in Splošna knjižnica Ljutomer sta v torek, 19. februarja, v poročni dvorani pripravili prečudovit večer z Zvezdano Mlakar, ki ga je na violinskih strunah polnil Samo Budna. Pogovor je spretno in z občutkom nizala Mira Rebernik Žižek.

Ob Zvezdani nas je ves čas nagovarjalo ime Svetlana. V pripovedovanju je njen duh sijal silneje od zvezd. Njene besede so v prostoru magično spreminjale energijo. Poslušali smo jo zamaknjeno in z odprtimi srci.

Zvezdana je iskreno spregovorila o svojem otroštvu, odsotnem očetu, o praznini, ki se ni nikoli zapolnila. Govorila je o tem, kako smo zgrešeno prepričani, da so za naše napake krivi drugi. A slej ko prej spoznamo, da si lahko pomagamo le sami in s tem, ko smo zvesti samemu sebi, se lahko tudi spremenimo in predvsem izboljšamo. 

»Dragi moji, ta večer smo skupaj. To je dar, ki mi veliko pomeni,« je dejala z nasmehom in iskrami v očeh.

In nizala je misel za mislijo.

»Da, verjetno bom čez leta, kom bom stara in ne bom več nikogar ogrožala, dobila nagrado. Darove oz. talente dobiš, a z njimi prejmeš tudi odgovornost, da jih uresničiš zase in predvsem za družbo. Nekateri imajo z istimi danostmi več sreče, drugi manj ali pa sploh ne. A vedite, vse to ni pomembno. Bodimo zadovoljni in hvaležni za vse, kar se nam v življenju zgodi. To so darovi. Tudi hude stvari, ki se nam pripetijo, iz nas naredijo boljšega človeka. Nikar se ne predajmo, zato vztrajajmo na svoji poti, saj je vedno edinstvena. Zelo pomaga, če rad delaš, se veliko smejiš in da veš, kdaj moraš biti tiho. In predvsem, da ti ni treba vedno imeti prav. Še posebej v partnerstvu. Pomembno je, da v življenju ne napadeš, kadar te kdo žali, marveč da govoriš o svojih občutkih, kaj ti ni všeč, kaj te boli, ko te drugi prizadenejo

Zvezdana je s ponosom opisovala svojo kmetijo nad Škofljico, živali, vrt, katerega lahko ponoči obdeluje pod reflektorji, svobodo, kuhanje, dobro hrano, povezanost in lep odnos s svojimi tremi sinovi, ki jih je naučila poštenosti in spoštljivosti. 

»Nič ni slabega, če sva z možem v veliki hiši. Tako lepo je biti včasih sam. Drage dame, prave moške je potrebno poslušati in spoštovati. Stvari in misli, ki jih ženske moramo slišati, nam podajajo z povsem druge miselne dimenzije,« nam je zaupala.

Zvezdanina energija nas je privlačevala in polnila. Neverjetna je, unikatna, iskrena in odkrita, močna, odločna, a hkrati nežna, čutna in čuteča. V življenju ima neverjetno veliko vlog. Vsemu se posveti z vso strastjo: igranju, vodenju oddaj, predstavam, pisanju kolumen, prav tako pa tudi domačim opravilom: kuhanju, partnerstvu, materinstvu. Stvari ji uspevajo, ker ima življenje rada in je strastna v vsem, kar počne.

S svojo neposrednostjo in iskrenostjo je marsikoga osvojila. Prepričana je, da se ji ni treba boriti za nagrade, pozornost in uspehe, ker ve, kdo je in kaj je v življenju zanjo pomembno. Doživela in preizkusila je že skoraj vse. Brusila se je skozi svoje vloge, vstopala v like, jih odigrala, živela in premlevala njihova življenja. V osebnem življenju ne potrebuje mask in ličil. V njem lahko sije kot Zvezdana.

V SNG Drama Ljubljana se nam kmalu obeta Zvezdanina nova premiera. Tekst z naslovom Preživela: izgubljeni govor Amelie Erhart je napisala Maja Gal Štromar. Predstavo bomo prav gotovo gostili tudi v Ljutomeru.

V neformalnem delu večera je bilo veliko slikanja in pogovorov. Družili smo se, se veselili in veliko smejali. Bil je večer ognjeno polne lune in od sreče zadovoljnih src.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje