Sanja se je ponoči po hudi bolezni poslovila

Po hudi in redki obliki raka se je 20-letna Sanja poslovila...

Prlekija-on.net, sobota, 23. februar 2019 ob 11:5519
Sanja se je poslovila..., foto: osebni arhiv

Sanja se je poslovila..., foto: osebni arhiv

Pred dnevi smo pisali o zelo žalostni zgodbi mlade 20-letne Sanje Pertoci iz Sovjaka, ki se je od leta 2013 borila s hudo ter redko obliko raka - osteosarkom. Bolezen je v zadnjih letih tako napredovala, da je po mnenju zdravnikov UKC Ljubljana bilo zdravljenje izčrpano in ni bilo več pomoči, Sanja pa je bila poslana v domačo oskrbo. Žal tudi draga alternativna zdravila, do katerih se ji je pomagalo preko raznih dobrodelnih prireditev, niso pomagala.

Bolezen je tako napredovala, da so pred dnevi svojci na Sanjino željo začeli zbirati denar za prevoz in izvedbo evtanazije v Belgiji. "Ker pri nas evtanazija ni legalizirana, njena strta družina, na njeno željo ureja vse potrebno za evtanazijo in dostojen odhod v kliniki v Belgiji, kjer je evtanazija legalizirana, vendar za tuje državljane žal plačljiva (okrog 10 000 evrov)," so takrat med drugim zapisali. Za 24ur.com pa so sedaj svojci potrdili, da se je Sanja ponoči po hudi bolezni poslovila. Ob tem se zahvaljujejo vsem, ki so kakorkoli pomagali. Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

Velik strokovnjak, onkolog kirurg dr. Erik Brecelj z Onkološkega inštituta v Ljubljani, je za 24ur.com povedal, da je terapija bolečine strahotno napredovala in da je danes pravi problem dostopnost bolnika do specialista za zdravljenje te bolečine. "Problem je torej dostopnost teh zdravnikov, ki jih je pri nas veliko premalo, in ne to, da je bolečina neozdravljiva, neizogibna in da mora zaradi tega nekdo izbrati evtanazijo. Danes je bolečina znak nestrokovnega zdravljenja," pove dr. Brecelj.

Sodobni slovenski filozof prof. dr. Borut Ošlaj pa je za 24ur.com povedal: "Naši družbi ustreza, da ničesar ne naredi. Kajti tudi če ničesar ne naredi za skupino teh bolnih ljudi, bo edini izhod, da sprejme zakon o evtanaziji". Poudaril je, da naša družba ne govori naglas o tem, da neozdravljivo bolni ljudje v zadnjih nekaj mesecih svojega življenja pomenijo največji izdatek za zdravstveno blagajno, pomenijo pa tudi največjo stisko in breme za svojce, ki pogosto nimajo ne dovolj sredstev ne časa, da bi takšnega bolnika, če živijo v bolj oddaljenih krajih, ustrezno in dovolj dobro oskrbovali.

24ur.com še navaja, da vendarle obstajata način in možnost, da bi tudi za tako hudo bolne ljudi lahko dobro poskrbeli. Svetel zgled, kako skrbijo za terminalno bolne ljudi, ki ne hodijo umirat v bolnišnice, ampak imajo to možnost storiti doma, v objemu domačih sten svojega doma, v katerem so preživeli svoje življenje, je na Jesenicah, kjer gre zdravnik specialist k bolniku in ne bolnik v bolnišnico. Za vsako, tudi najmanjšo težavo jih lahko pokliče bolnik ali pa njegovi svojci in zdravnik bo v kratkem času prišel na dom. "Če bi bila Sanja Pertoci rojena v občini Jesenice, morda po Facebooku ne bi zbirali denarja za njeno pot v Belgijo" še ob tem dodajajo...



Več v Črna kronika