Najboljšo Kurentovo-pustno obaro je skuhala ekipa Petovia Avto

Ptujski Minoritski samostan gostil 14. Obarjado, s katere bodo zbrana sredstva (5.200 €) razdelili v dobrodelne namene

Prlekija-on.net, nedelja, 24. februar 2019 ob 19:44
Ekipa Petovia Avto je skuhala najboljšo obaro na Lions Obarjadi Ptuj 2019

Ekipa Petovia Avto je skuhala najboljšo obaro na Lions Obarjadi Ptuj 2019

Predpustno soboto, oz. začetek letošnjega 59. Kurentovanja v najstarejšem slovenskem mestu, je zaznamovala tudi tradicionalna "Lions Obarjada Ptuj 2019", ki je največji humanitarni, družabni, kulinarični in karnevalski dogodek na prostem v okviru delovanja vseh Lions klubov v Sloveniji in širše. Obarjada je tudi tokrat potekala v organizaciji Lions kluba Ptuj, in sicer že 14. leto zapored na dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju, kjer je poleg tekmovalnih ekip z več kot 150 kuharjev in pomočnikov, bilo več kot 5.000 obiskovalcev od blizu in daleč. Odmevna prireditev, na kateri je piščančjo obaro pripravljalo 22 ekip, je obenem bila tudi odlična priložnost za promocijo Ptuja kot turistične in karnevalske destinacije. Lions klub Ptuj je del Zveze Lions klubov Slovenije in največje humanitarne ter prostovoljne organizacije na svetu z več kot 100-letno tradicijo. Ob prepoznavanju stisk in potreb si ptujski lioni v svojem delovanju aktivno prizadevajo k njihovemu reševanju in omilitvi stisk pomoči potrebnih na območju Dravskega in Ptujskega polja, Haloz in Slovenskih goric.

"Z dobrodelnim izkupičkom, skupaj se je zbralo 5.200 evrov, 14. Lions Obarjade, ki je sestavljen iz donacij ekip in prostovoljnih prispevkov obiskovalcev, saj je na vsaki stojnici bila posebna 'blagajna' za prostovoljne prispevke, bo Lions klub Ptuj z nakupom velikih gospodinjskih aparatov po svojih močeh pomagal šestim družinam iz lokalne skupnosti, nudil pomoč pri šolanju nadarjenih otrok iz socialno šibkih družin, kontinuirano pomagal družinam, ki so se znašle v socialni stiski ter izvajal različne humanitarne dejavnosti v klubu," je povedal podpredsednik Lions kluba Ptuj Albin Brencl, ki je dodal, da Lions klub Ptuj izkazuje pomoč in podporo: socialno šibkim z različnimi akcijami, tradicionalno z obdaritvijo otrok in družin v predbožično- novoletnem času; slepim in slabovidnim: društvom, posameznikom pri nakupu različnih pripomočkov; mladim za boljšo prihodnost: pri šolanju, s štipendijami, z ozaveščanjem z natečajem Plakat miru, z ustanovitvijo in mentorstvom podmladka Leo kluba; in se odziva na naravne katastrofe v Sloveniji, širši regiji in mednarodnem prostoru.

Eden večjih in osrednjih projektov Lions kluba Ptuj je tradicionalna, humanitarna in družabna prireditev Lions Obarjada, ki je s 14-letno tradicijo odmevna in priljubljena humanitarna prireditev, kateri poseben pečat daje umeščenost v tradicionalno ptujsko Kurentovanje. Združeni v humanitarnem namenu po svojih močeh pomagajo lokalni skupnosti. Prireditev pa ne bi bila tako uspešna brez sodelovanja in podpore lokalne skupnosti, prostovoljnih gasilcev, sponzorjev in donatorjev, sodelujočih ekip in spremljevalnega programa, kot je izpostavil Igor Kolar, vodja projekta Lions Obarjada.

Letošnja 14. Lions Obarjada je znova ponudila izjemen dogodek, ki bo mnogim obiskovalcem ostal v spominu. Posebej so se kuharske ekipe izkazale s ponudbo domačih kulinaričnih dobrot in domače kapljice, tako da obiskovalci niso bili lačni in žejni, že v času kuhanja obare, katero so pozneje lahko vsi brezplačno degustirali. Od stojnice do stojnice, od ekipe do ekipe se je bilo dejansko težko prebijati, saj je povsod bila gneča, obiskovalce pa ni motil niti dokaj mrzel veter, ki je med stenami znamenitega ptujskega samostana, nekoliko milejši, a kljub temu dovolj mrzel. In prav za to je tudi pust, na Ptuju pač kurentovanje, da prežene zimo, katere na tem območju letos praktično ni niti bilo.

Po koncu kuhanja je največ dela imela ocenjevalna komisija, katero so sestavljali: Slavko Visenjak, predsednik ter člani: Marjan Kostanjevec, Vlado Pignar in Brigita Selinšek, katerim gotovo ni bilo lahko izbrati "naj obare 2019". Na koncu so le uspeli, in sicer so slavili člani domače ekipe Petovia avto pred ekipo Seco Tools iz Pesnice pri Mariboru in še eno ptujsko ekipo Radio tednik Ptuj, itd.

Piščančja obara z žličniki

Okusna piščančja obara z vodnimi žličniki - sestavine, ki zadoščajo za 5 do 6 oseb: 6 do 9 različnih kosov piščančjega mesa; 1 manjša čebula; 1 strok česna; 1 večji korenček; 2 žlici olja; žlička majarona; žlička timijana; žlička šetraja; list luštreka; lovorov list; žlica suhe mešanice začimb; sol; poper; voda 

Sestavine za vodne žličnike: 1 jajce; 200 g moke; maslo; sol; voda 

Postopek priprave obare: Piščančje meso operemo, osušimo in narežemo na večje kose. Čebulo olupimo in nasekljamo. Korenje ostrgamo (olupimo) in operemo. Kolerabice očistimo in jim olupimo trdo lupino. Krompir olupimo in operemo. Korenje, krompir in kolerabice narežemo na kocke. Na kuhalnik pristavimo lonec vode in počakamo, da zavre. V drugem loncu segrejemo olje in na njem med mešanjem prepražimo čebulo, da postekleni in zarumeni. Dodamo meso, posolimo, potresemo s papriko in pražimo toliko časa, da se meso enakomerno zapeče iz vseh strani (5 minut). Dodamo še zelenjavo in vse skupaj na hitro premešamo. Pripravimo smetanov podmet: v lončku zmešamo smetano in moko, da dobimo gladko zmes. Mesu in zelenjavi prilijemo krop in smetanov podmet. Lonec pokrijemo in na zmerni temperaturi kuhamo 25 minut z dodanimi žličniki.
Priprava vodnih žličnikov: Iz moke, jajc, četrt žličke soli in mlačne vode zamešamo testo. Temeljito ga z metlico stepamo toliko časa, da se začno delati mehurji. Testo mora biti bolj gosto in brez grudic. Pristavimo lonec vode, ki smo jo solili s pol žličke soli. Ko voda zavre, vanjo zakuhamo žličnike. Žličnike lahko oblikujemo na več načinov: s posebno napravo, imenovano stiskač, s potiskanjem skozi cedilo, s strganjem z nožem z deske ali tako, kot je to najbolj običajno, z navlaženo žlico, s katero zajemamo koščke testa in jih spuščamo v obaro.

Kuhano obaro razdelimo na krožnike in postrežemo. Dober tek!

Foto: Ivan TrunkKomentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Družabno