Ptuj zažarel v nočnem spektaklu

Kurenti so obiskali mestno hišo, sledil je nočni spektakel

Prlekija-on.net, sobota, 2. marec 2019 ob 08:39
Nočni pustni spektakel na Ptuju

Nočni pustni spektakel na Ptuju

S petkovim večernim dogajanjem se je pričel najbolj karnevalski vikend na Ptuju. Po obhodu kurentov v mestni hiši, je vzdušje dvignil magični nočni spektakel, letos prvič v novi podobi, ki mu je sledila še dobrodelna dražba "Bejži čopič, kurent gre".

Vse se je pričelo s tradicionalnim obhodom kurentov po mestnih ulicah, ki so ga zaključili v ptujski mestni hiši. Tam sta jih sprejela županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in 17. princ karnevala Baron Jakob Zekel Videmski. Županja se jim je zahvalila za vse dobro, ki ga prinašajo tako v mestno hišo kot tudi v mesto samo: "V teh časih sta sreča in zadovoljstvo ključna za to, da bomo uspešni in da bomo prijetno sobivali in se povezovali tudi po tem, ko se Kurentovanje zaključi. Zaloga pozitivne energije, ki jo kurenti radodarno delijo povsod, kamor pridejo, nas bo spremljala vse leto."

Predsednik Zveze društev kurentov Vlado Hvalec je ob tem povedal: "Zveza društev kurentov v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem Ptuj sedaj že tradicionalno organizira obhod svojih članov pred mestno hišo Ptuja, da s svojim obredjem prinese srečo in zadovoljstvo gospodarju oziroma gospodarici hiše in izkaže hvalnico prihajajoči pomladi."

Baron Jakob Zekel Videmski pa je izrazil zadovoljstvo ob tem, da so kurentovi tradicionalni obhodi letos tudi pod okriljem UNESCO. "Ptuj, mesto, katerega ključ, in s tem tudi oblast, sem prevzel v soboto, cveti. Vsak dan ga preplavijo maske in obiskovalci od vsepovsod. Prihajajoči edinstveni karnevalski dogodki, predvsem mednarodna karnevalska povorka, pa jih bodo v prihodnjih petih dneh v mesto pripeljali še več. V torek pusta pokopljemo in vam vrnemo oblast, do takrat pa mesto ostaja v mojih rokah in bo podrejeno le eni stvari: ustvarjanju odličnega karnevalskega vzdušja za vse, nas domačine in obiskovalce."

Na ulice so se podale demonske podobe

Sledila je nočna povorka, ki je ob prvem mraku na karnevalsko osvetljene in okrašene mestne ulice Ptuja privabila številne skrivnostne like. V zavetju teme so se na ulice podale demonske podobe, zaradi katerih je številne obiskovalce spreletaval srh. Hudiči in parklji, zombiji in drugi gospodje noči so uprizarjali boj med svetlobo in temo. Zanimiv kulturni in magični progam s čarovniki, ognjenim šovom in energije polno glasbo je poudaril nočno karnevalsko kuliso.

Že petnajstič zapored je Leo klub Ptuj v okviru Kurentovanja organiziral dobrodelno dražbo likovnih del »Bejži čopič, kurent gre«. Zbrana sredstva bodo namenili za izvedbo projekta "Svež veter", ki otroke iz socialno ogroženih družin odpelje na celodnevni izlet po Sloveniji. Tudi letošnja likovna kolonija, na kateri sodelujejo tako akademski kot ljubiteljski slikarji, je ustvarila zanimiv opus umetniških del, ki povezujejo karneval, mističnost maskiranja, kurente in Ptuj.

59. Kurentovanje je torej v polnem teku. Mesto je postalo karneval, Ptuj pa uradna slovenska pustna prestolnica. Jutrišnja sobota bo Ptuj peljala v preteklost, saj bo Mestni pustni korzo v znamenju 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih. V spomin na to bo uprizorjen zbor rimskih vojskovodij, ki so na Ptuju leta 69 n.š. za rimskega cesarja podprli Vespazijana. To nedeljo sledi tradicionalna Mednarodna karnevalska povorka, ki predstavlja vrhunec Kurentovanja. V ponedeljek bodo ulice zavzele najmlajše maske na Povorki otrok iz vrtcev, letošnji festival pa se zaključuje s pustnim torkom in pokopom pusta.

Foto: Stanko Kozel



Več v Družabno