Prikaze avtohtonih pustnih likov zaključili kurenti

Vsakodnevni prikazi avtohtonih pustnih mask predstavljajo zanimiv in fotogeničen vpogled v naše pustne tradicije

Prlekija-on.net, torek, 5. marec 2019 ob 15:28
Kurenti

Kurenti

Prikazi obredja tradicionalnih etnografskih likov, ki so potekali že od 24. februarja, so se končali v ponedeljek, ko so se v spremstvu Dubrovniških mestnih stražarjev predstavili še Kurenti. Prikazi likov na Mestnem trgu so bili paša za oči, saj so prikazali mističnost pustnih likov na Ptuju, njihove tradicionalne oprave in obredje.

Vsakodnevni prikazi avtohtonih pustnih mask predstavljajo zanimiv in fotogeničen vpogled v naše pustne tradicije, hkrati pa so nepozabno doživetje za otroke, ki slednje šele spoznavajo. Seveda pa Kurentovanje še ni reklo zadnje. Pustni torek bo Ptuj spremenil v veliko pustno slavje. Vrhunec dneva bo pokop pusta, s čimer se bo uradno zaključilo 59. Kurentovanje.

Kurenti

Kurent predstavlja najbolj množičen etnografski pustni lik, ki vsako leto v času od svečnice do pepelnice opravlja obhode po vaseh in mestih. Za izvajanje samega obredja je potrebna oprava, ki se imenuje kurentija. Sestavljena je iz ovčjega kožuha, kurentove kape, petih zvoncev in ježevke.

Po obliki kape poznamo pernatega in rogatega kurenta. Pri pernatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, puranjimi ali gosjimi peresi in raznobarvnimi papirnatimi trakovi in rožami, privezanimi na usnjene rogove.

Pri rogatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, na vrhu so vgrajeni pravi kravji rogovi. Pustni lik kurent je omejen na regijo Spodnje Podravje, ki zajema 19 občin. V skupini kurentov je tudi pustni lik hudič - kot simbol potencialnega zla, ki ga kurenti preganjajo.

Foto: Stanko Kozel



Več v Družabno