»Podnebni štrajk« tudi v Prlekiji

Shod bo potekal tudi po slovenskih mestih, med drugim na Kerenčičevem trgu v Ormožu

Prlekija-on.net, sreda, 13. marec 2019 ob 12:41
Shod bo potekal tudi po slovenskih mestih

Shod bo potekal tudi po slovenskih mestih

V petek, 15. marca, bodo mladi protestno zapustili šolske klopi in se ob 12. uri zbrali v mestih v skoraj stotih državah sveta na shodu mladih za podnebno pravičnost, »Podnebnem štrajku«. Shod bo potekal tudi po slovenskih mestih, med drugim na Kerenčičevem trgu v Ormožu. "Val podnebnih štrajkov je prvotno zajel svet na pobudo mladih, vendar ga moramo nadaljevati vsi - uspe nam lahko le s skupnim bojem!", pravijo.

Mladi med drugim zahtevajo omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5°C, takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije, zelena delovna mesta, skupnostno upravljanje z življenjskimi viri, polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo, čisto okolje, dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile, ...

Mladim se lahko pridružite ta petek na protestu na Kerenčičevem trgu ali v drugih mestih po državi.

Na MOP pozdravljajo shod

Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) pozdravljajo shod mladih za podnebno pravičnost. "Boj proti podnebni spremembam je eden izmed najbolj perečih izzivov današnjega časa, na MOP smo že večkrat opozorili, da se je čas za izmikanje boju proti podnebnim spremembam iztekel," sporočajo. Na podnebnem vrhu ZN v Katovicah na Poljskem, decembra lani, je Slovenija jasno napovedala ambiciozen pristop za izvajanje samega pariškega sporazuma, saj alternative temu edinemu pravno zavezujočemu svetovnemu dogovoru, ni. Le ambiciozna podnebna politika bo povečala verjetnost, da bodo učinki podnebnih sprememb v prihodnosti blažji in, da bomo lahko živeli v zdravem in varnem okolju. Slovenija se prav tako zavzema za učinkovito mobilizacijo podnebnih sredstev predvsem za pomoč državam v razvoju ter za spodbujanje drugih razvitih držav za dvig podnebnih ciljev, saj podnebne spremembe ne poznajo meja. "Na MOP se zavedamo, da lahko, ne glede na našo velikost, Slovenija na tem področju vodi z zgledom," še navajajo.

Trenutno se na MOP pripravlja okvir dolgoročne podnebne politike, ki bo namenjen zagotavljanju stabilnosti in ustrezni ambicioznosti dolgoročne podnebne politike v Sloveniji, in sicer za nujen prehod v nevtralnost emisij toplogrednih plinov sredi tega stoletja na poti v trajnostni razvoj gospodarstva in družbe. "Pri tem bomo sledili ciljem Pariškega podnebnega sporazuma, znanstevnim dognanjem, ter sodelovali bomo z vsemi deležniki pri izvajanju podnebne politike. Hkrati pa bomo v letošnjem letu poseben poudarek namenili izvajanju aktivnosti iz Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe, iz katerega bo v tem letu namenjenih 148 milijonov evrov za nekatere ključne ukrepe blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje," še sporočajo in ministrstva.



Več v Narava