V kulturnem društvu Anton Krempl Mala Nedelja opravili volilni občni zbor

Ludviku Rudolfu je bila podeljena Listina častnega člana

Branko Košti, sreda, 13. marec 2019 ob 18:26
Ludviku Rudolfu je bila podeljena Listina častnega člana

Ludviku Rudolfu je bila podeljena Listina častnega člana

Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja se je, kot vsa leta doslej, tudi v letu 2018, svojo vsestransko bogato kulturno dejavnost, trudilo predstaviti domačinom ter širše v lokalni skupnosti in tudi Sloveniji. S tem ciljem se povezujejo z društvi, ki delujejo v krajevnih skupnosti Mala Nedelja in Radoslavci, OŠ Mala Nedelja, občino Ljutomer in IO JSKD Ljutomer.

V preteklem letu, posvečenem čitalnicam na Slovenskem, Cankarjevemu letu in Letu kulturne dediščine, so na povabilo Splošne knjižnice Ljutomer, predstavljali našo Občino in kraj na srečanju Slovenskih zmajev v Kozjem in v ta namen izdali zloženko Zmaj v drakovskem vaškem grbu (Lintver od Lintvorda), legenda o drakovskem zmaju pa je zajeta tudi v knjižni zbirki Zmaj v slovenski ljudski dediščini avtoric Dušice Kunaver in Brigite Lipovšek.

Na občinski razpis so prijavili projekt »Odprtje knjigobežnice in literarni večer na temo Kava«, v sklopu katerega je bil izveden literarni natečaj na temo Kava in izdana pesniška zbirka Kava za dušo in srce. Slednja je bila predstavljena na prireditvi v Radoslavcih, na kateri so avtorji v zbirki zbranih del recitirali svoje pesmi. Ob tej priložnosti je bila v Radoslavcih odprta tudi Knjigobežnica. S tem dogodkom je bila počaščena 180-letnica rojstva Antona Božiča, velikega rodoljuba in ustanovitelja prve čitalnice pri Mali Nedelji.

Ta dva projekta je v začetku poročila o delu Kulturnega društva Anton Krempl na občnem zboru izpostavila predsednica Liljana Peršak. Kot pa smo lahko slišali v nadaljevanju, je bil to le delček mnogih kulturnih aktivnosti, katere so prizadevni člani in članice društva, ki delujejo kar v devetih sekcijah, pripravili in izvedli v preteklem letu. Od pomembnejših dogodkov in prireditev je izpostavila še koncert orkestra SV ob obletnici Bésede, s prireditvijo Zapojmo in zaigrajmo s prijatelji, so malonedeljski godbeniki skupaj s prijatelji iz drugih godb zaigrali ob 95-letnici delovanja. V sklopu jubileja so svoj godbeni dom odprli za najmlajše in jim omogočili spoznavanje instrumentov. Folklorniki so zastopali Občino Ljutomer na Prleškem dnevu – večeru v Kopru v okviru Evrofesta. Na pobudo Društva vinogradnikov Mala Nedelja so prevzeli organizacijo kulturnega dela Festivala kamrica – Iz zemlje gre v trsek in organizirali srečanje Štirih far – srečanje ljudskih pevcev in godcev štirih sosednjih far.

Ob vseh teh aktivnostih so redno vadili in se udeleževali revij v organizacij IO JSKD Ljutomer, kjer se je najbolje odrezala FS Pürga z uvrstitvijo na regijsko srečanje v Lendavi, sodelovali na festivalu prleške folklore v Babincih ter sodelovali na številnih prireditvah v organizaciji OI JSKD ter društev in organizacij v obeh krajevnih skupnostih.

Letošnji občni zbor je bil volilni, na njem so člani društva soglasno tudi za naslednji mandat za predsednico potrdili Liljano Peršak, prav tako so še en mandat zaupali vsem organom društva.

Na občnem zboru je predsednica Liljana Peršak podelila Ludviku Rudolfu Listino častnega člana KD Anton Krempl, Mala Nedelja.



Več v Kultura in izobraževanje