Gostom in zaslužnim krajanom trsne cepljenke

Svečano so obrezali Johanezovo trto, potomko z Lenta v Mariboru

Prlekija-on.net, četrtek, 14. marec 2019 ob 08:26
Rez Johanezove trte v Cerkvenjaku

Rez Johanezove trte v Cerkvenjaku

V teh bolj pomladnih, kot zimskih dnevih, se vrstijo dogodki in prireditve povezani z rezom vinske trte. In tako je tudi ob Johanezovi trti, potomki več kot 400-letne trte iz Lenta v Mariboru, v Cerkvenjaku potekala svečanost ob njeni spomladanski rezi. Kakor vsako leto so organizatorji, Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak in Občina Cerkvenjak, pripravili bogat kulturni program, ki se vsako leto odvija na prostem pred gasilskim domom, kjer raste Johanezova trta. Tokrat je to tradicijo preprečil močan veter, ki je odnašal stojnice in bil sicer neprijeten za obiskovalce prireditve, zato so kulturni del prireditve prestavili v veliko dvorano gasilskega doma. Prireditev se je pričela z nastopom MePZ Cerkvenjak, ki je zapel nekaj vinskih pesmi. Nastopali so tudi učenci OŠ Cerkvenjak-Vitomarci, mladi harmonikar, Duo Fis in Kvartet Klopotec s Kapele.

Obiskovalce je nagovoril in pozdravil župan, ki je obenem gospodar Johanezove trte,, vinski vitez Marjan Žmavc, ki je ob tem posebej pozdravil goste prireditve: častnega občana občine Cerkvenjak, Franca Kurija, predsednika Društva vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak Francija Zorka, občinskega viničarja Johanezove trte, viteza Damjana Breznika, številne druge vinske viteze Evropskega in Slovenskega reda, društveno vinsko kraljico Tjašo Simonič in predhodno društveno vinsko kraljico Moniko Majer, Ptujsko vinsko kraljico Evo Gašperšič, ovtraja, ki varuje najstarejšo trto, modro kavčino, na Lentu v Mariboru, Alojza Jeneža - Slaveka, ter druge številne goste. V uvodu nagovora je župan predstavil zgodovino Johanezove trte, katero so letos svečano obrezali že 15-tič. Pohvalil je občinskega viničarja Damjana Breznika, ki dobro skrbi za trto, ki vsako leto daje zdravo grozdje iz katerega pridelujejo protokolarno vino občine. Posebej je poudaril pomen posaditve Johanezove trte v središču Cerkvenjaka, ob kateri se sedaj odvijajo številne prireditve, kot so: rez trte, postavljanje klopotca ob trti, trgatev in Martinovanje. Ne vseh prireditvah se zbere veliko obiskovalcev, ki se na tak način družijo. Prireditve pa obiskujejo tudi udeleženci iz širne Slovenije.

Ob koncu nagovora se je posebej zahvalil, viničarju Damjanu Brezniku, ki je trto obrezal, ter znanemu trsničarju Simonu Toplaku iz Juršincev, ki je v Cerkvenjak pripeljal cepljenke potomke modre kavčine iz Lenta v Mariboru, ki so jih cepili v njihovi trsnici, kjer letno vzgojijo od 800.000 do milijon cepljenk, katere plasirajo na domače in tuje tržišče. Udeležence sta pozdravila in nagovorila tudi predsednik društva Franci Zorko in društvena vinska kraljica Tjaša Simonič. Ob koncu prireditve so zaslužnim članom in gostom, župan Marjan Žmavc, predsednik društva Franci Zorko in viničar Damjan Breznik, podelili trsne cepljenke. Prireditev so zaključili z druženjem ob vinski kapljici vinogradnikov članov društva, za pogostitev pa so poskrbele članice Društva kmečkih žena Cerkvenjak.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje