Šestnajstič so skupaj obrezali »Viteško trto«

Vinski vitezi različnih redov, ki odlično sodelujejo, so se znova srečali v Pečarovcih

Prlekija-on.net, sobota, 16. marec 2019 ob 14:59
Rez Viteške trte

Rez Viteške trte

V teh že skoraj pomladnih dneh, ko je velika večina trsov po vinorodnih goricah že zdavnaj obrezana in pripravljena na vinski letnik 2019, prihajajo na vrsto tudi simbolni rezi (zlasti potomk stare trte z mariborskega Lenta) različnih trt, ki postajajo prava turistična atrakcija po različnih slovenskih krajih in mestih. In zato ne preseneča, da tudi Slovenski red vitezov vina - Omizje za Pomurje, ki šteje 20 članov, njegov konzul je Štefan Pavlinjek, tajnik pa Zlatko Borak, in Združenje evropskega reda vitezov vina-Konzulat za Slovenijo - Legatura za Pomurje omizje z nekaj več kot 50 člani in prvim legatom Ignacom Rajhom ter drugim legatom Andrejem Šajnovičem, ima v teh dneh polne roke dela. Kako tudi ne, ko pa so vitezi botri na desetine različnim vinskim trtam, zato je njihova dolžnost, da tudi skrbijo zanje in jih negujejo med letom.

Med njimi lepo uspeva tudi trta na tako imenovanem bregu sv. Sebeščana v Pečarovcih v občini Puconci. Pred znano gostilno Zelko oziroma "Pri Šöjtiju" so pomurski vitezi vina že leta 2003 zasadili trte avtohtone pomurske trte radgonska ranina. Letos so vitezi, bilo jih je skupaj z drugimi gosti, okoli 50, s skupnimi močmi, trte obrezali že šestnajstič po vrsti, v bližnji gostilni pa je sledilo druženje ob kulinariki in vinu. Gostilničar in pedagog, sicer znani kuharski mojster Dušan Zelko, ki je razvajal viteze in druge goste, nas je ob obisku seznanil z zanimivo anekdoto, namreč da je v vojaških zemljevidih Sebeščanski breg s 404 metre nadmorske višine vpisan kot najvišji vrh v Pomurju, v civilnih virih pa je tretji najvišji.

Kot vedno je tudi letošnja rez, po lepem vremenu bila svečana in vesela, prav kot naročeno, da se trte pripravijo ne glede na trenutne vremenske razmere. Malo se je tudi zapelo in zaigralo, kaj modrega povedalo, na koncu pa jih je, kot je to že v stari lepi slovenski navadi, čakalo še okrepčilo za telo in duha ter urica ali dve prijetnega druženja. Dogodka pa so se poleg dobrih 30 častilcev vina - vitezov obeh viteških redov, udeležilo tudi kar nekaj domačinov in drugih gostov, med katerimi tudi puconski župan Ludvik Novak, predsednik KS Pečarovci in domačega TKŠD Pečarovci ter članov občinskega sveta v Puconcih, Jože Rituper, seveda tudi častni evangeličanski škof Geza Erniša, ki je, skupaj z župnikom rimsko-katoliške cerkve v Pečarovcih Jožefom Hozjanom, trte tudi blagoslovil... Na srečanju, ki ga je vodil vitez Peter Kirič, sta prisotne pozdravila predstavnika obeh viteških rodov, Štefan Pavlinjek in Andrej Šajnovič, ter tudi predstavnik domače vasi Jože Rituper, prvič doslej pa tudi Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež.

"Vsako leto, tokrat že šestnajstič, se z veseljem zberemo in srečamo tu na hribu sv. Sebeščana v Pečarovcih. Vzrok ni obletnica neke vojne ali kakšnih drugih zgodovinskih neprijetnosti. Srečanje je namenjeno prijateljevanju, dobremu razpoloženju, lepim mislim, pametovanju ter pričakovanju in upanju. Vse skupaj pa povezuje obletnica zasaditve avtohtone pomurske trte sorte Ranina, kar smo člani takratnega skupnega Gradiščansko - Panonskega reda vitezov vina ob svojem letnem srečanju svečano opravili prav tukaj. Ne glede na to, da danes pripadniki delujemo v dveh viteških redovih, Evropskemu in Slovenskemu, ta dogodek ohranjamo kot skupnega, saj je naše poslanstvo enako ali zelo podobno. Oboji vino kot žlahtno pijačo visoko častimo in širimo njegov sloves, zavzemamo se za kulturo pitja vina, za ohranjanje pomena vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, za etične, moralne in krščanske vrednote ter za prijateljstvo in mir. Odločitev obeh pomurskih omizij, da se na ta način dobivamo skupaj, se mi v času današnje razdvojenosti zdi velika in poučna", je med drugim dejal drugi legat Evropskega reda vitezov Andrej Šajnovič, ki je dodal, da rez vinske trte simbolizira nov začetek, novo rast in nov razvoj. Simbolizira povezanost človeka z naravo in njuno medsebojno soodvisnost, žlahtna pijača, ki nastane kot rezultat vsega povedanega, pa ima čudežno moč in vpliv.

"Vino človeka spremlja od rojstva do smrti in je prisotno ob vseh njegovih najpomembnejših dogodkih. Še po končanih vojnah, ob podpisu največjih mirovnih sporazumov v svetovni zgodovini, ki so človeštvu omogočili boljše življenje in napredek, se je nazdravljalo z njim. Tudi zato je poslanstvo naših dveh redov dvignjeno nad vse težave in tegobe vsakdanjega življenja", je dodal Šajnovič, ki je vinskim trtam po vsej državi zaželel, da bi letos dobro obrodile.

"V spomin na srečanje pred šestnajstimi leti, ko je tukaj v Pečarovcih potekalo letno viteško srečanje, je bila v v krajevnem jedru simbolno posajena avtohtona pomurska vinska trta sorte Ranina. Odtlej se vsako leto v mesecu marcu opravlja svečana rez te trte, in letos je bila že šestnajsta. Dogodka se enakovredno udeležujemo tudi predstavniki obeh viteških rodov, saj oba v Sloveniji opravljata podobno poslanstvo. Skrbiva za ohranjanje pomena vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, viteško častiva vino kot žlahtni napitek in širiva njegov sloves, zavzemava se za kulturno etične vrednote ter za prijateljstvo in mir", je dodal Zlatko Borak, tajnik Omizja za Pomurje Slovenskega reda vitezov vina.



Več v Družabno