V Sloveniji bo stal mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco

UNESCO podprl predlog MIZŠ za ustanovitev mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO v Ljubljani

Prlekija-on.net, četrtek, 11. april 2019 ob 16:52
206. seja izvršilnega odbora UNESCO, foto: mizs.gov.si

206. seja izvršilnega odbora UNESCO, foto: mizs.gov.si

Iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so sporočili, da iz Pariza prihaja vesela novica prihaja, kjer te dni poteka 206. seja izvršilnega odbora UNESCO. V četrtek dopoldne je bil soglasno in z veliko podporo potrjen njihov predlog, potrjen s strani Vlade Republike Slovenije, da se v Sloveniji ustanovi mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki bi deloval pod okriljem UNESCO v Ljubljani.

Pobuda za ustanovitev centra je nastala po izjemnem uspehu 2. svetovnega kongresa o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki ga je Slovenija gostila septembra 2017. Vodstvo UNESCO se je septembra lani pozitivno odzvalo na pobudo MIZŠ in ministrstvo pozvalo k pripravi podrobnejšega predloga za ustanovitev centra. Predlog MIZŠ predvideva, da bi center v začetni fazi gostili na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) v Ljubljani. Namen Centra bo zagotavljanje odprtega in preglednega okolja, ki bo poleg raziskav, tehnologije in razprav na področju umetne inteligence različnim deležnikom po vsem svetu zagotavljajo tudi javno-politično podporo pri pripravi usmeritev in akcijskih načrtov na področju umetne inteligence.

Na Institutu Jožef Stefan z raziskovanjem Al začeli že leta 1972

Za pionirja na tem področju pri nas velja Institut Jožef Stefan (IJS), kjer so z raziskovanjem Al začeli že leta 1972, nekaj let pozneje pa so vzpostavili Laboratorij za umetno inteligenco (AIL), ki deluje še danes, in Fakulteta za elektrotehniko, kjer so leta 1981 ustanovili prvi laboratorij (LAI). Danes v Sloveniji na tem področju deluje okrog 30 raziskovalnih organizacij. Na IJS je trenutno več kot 950 raziskovalcev, pri čemer bo v okviru projektov, ki jih bo izvajal center IRCAI lahko sodelovalo tudi več kot 180 raziskovalcev z različnih oddelkov na IJS, ki opravljajo raziskave na številnih področjih, povezanih z umetno inteligenco.

Center (IRCAI) bo vladam, (mednarodnim) organizacijam, pravnim osebam, drugim ustanovam in širši javnosti zagotavljal ustrezno strokovno podporo pri sistemskih ter strateških rešitvah pri uvajanju umetne inteligence na različnih področjih. Pomagal bo pri razvijanju in širjenju zmogljivosti na različne načine, vključno z ustanavljanjem pomožnih raziskovalnih centrov po svetu, oblikovanjem programov usposabljanja in globalne ozaveščenosti ter oblikovanjem omrežja za izmenjevanje raziskav in znanja.



Več v Slovenija