Velikonočna razstava ročnih del in kulinaričnih izdelkov pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Med obiskovalce so razdelile brošuro z recepti jedi, pripravljenih s pomočjo rdeče pese

Branko Košti, torek, 16. april 2019 ob 16:47
Razstava ročnih del in kulinaričnih izdelkov

Razstava ročnih del in kulinaričnih izdelkov

Večnamenski prostor ob župnišču v Sv. Juriju ob Ščavnici je bil v soboto 13. in v nedeljo 14. aprila, prizorišče razstave kulinaričnih dobrot in ročnih del, katero že 27 let v predvelikonočnih dneh pripravljajo članice Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici. Kar blizu petsto eksponatov so pridne kmetice postavile na ogled številnim obiskovalcem. Ročna dela, ustvarjena na delavnicah ročnih del in v prostem času tudi na domovih, v veliki meri z velikonočnimi motivi, je občudoval pretežno ženski del občinstva, nekatere so priložnost izkoristile za pogovor z ustvarjalkami, vse, tudi moške obiskovalce, pa so pritegnile številne razstavljene dobrote, ki so vabile ne le z vizualnim izgledom, ampak tudi z mamljivimi vonjavami.

Posebnost vsakoletne razstave jürjovških kmetic je tematska predstavitev jedi, ki so jih nekoč, marsikje pa tudi še danes, pripravljali iz kmečkih pridelkov. Letošnje leto so namenili raziskavi jedi, ki se pripravljajo s pomočjo rdeče pese. Zbrane recepte dobrot, v katerih je uporabljena rdeča pesa, so zbrale v brošuri, katero je uredila članica društva Hermina Seifried in so jih razdelile obiskovalcem, jedi pa so bile na ogled in tudi na pokušino. Številne razstavljene izdelke, predvsem potice in pecivo, so obiskovalci lahko tudi kupili.

Razstave si niso ogledali samo domačini, temveč tudi gostje iz sosednjih stanovskih društev. Navdušenje nad razstavo je izrazil tudi domači župan Anton Slana. Pohvalil je članice društva in se jim zahvalil za nepogrešljiv prispevek k bogatenju prireditev v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici.



Več v Kultura in izobraževanje