Kaj so nam prinesle letošnje volitve?

Volitve so za nami, čas je za napovedane spremembe

Dejan Razlag, torek, 9. november 2010 ob 12:146
Po 1. konstitutivni seji Občinskega sveta občine Ljutomer, 8. novembra, ko je bil potrjen 21 članski Občinski svet občine Ljutomer in mandat novi županji občine Ljutomer mag. Olgi Karba se za ljutomersko občino začenja novo obdobje. Mag. Olga Karba je namreč prva županja občine, Prlekije in celotnega Pomurja v zgodovini.

V stranki SD se naj ne bi držali dogovora
Že na prvi seji se je nekoliko zapletlo, saj svet ni potrdil Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIM), ki je potrebna za nadaljnje delo Občinskega sveta. Iz političnih krogov so ob tem prišle govorice, da se stranka SD ni držala dogovora o podpori komisije, iz občinskega odbora SD Ljutomer pa so takoj po seji poslali izjavo za medije z obrazložitvijo zavrnitve predloga. Celotna izjava je objavljena v članku Zaplet pri imenovanju članov KVIM-a.

V Občinskem svetu le ena svetnica
V Občinskem svetu je najštevilčnejše zastopana stranka DeSUS, ki ima pet članov, sledijo SDS in SD s po tremi člani, nato LDS in SLS s po dvema članoma, stranke oz. liste NSi, Zares, SMS, LRMV, Mlada Prlekija in Prlekija neodvisno združenje pa imajo v OS po enega člana. Edina predstavnica nežnejšega spola je Sara Karba (Mlada Prlekija). Zadrga ali 30-odstotno zakonsko predpisano kvoto žensk (princip na dva moška ena ženska kandidatka), ki je veljala na letošnjih lokalnih volitvah in ki naj bi omogočala večjo izvoljivost žensk, se v praksi ni ravno obnesla. Tudi na državni ravni ne. V občini Ljutomer smo leta 1998 v OS imeli 5 žensk, v letu 2002 3 ženske, leta 2006 2 ženski, letos pa kot rečeno le eno.

Prlekija ima prvo županjo v zgodovini
Kot že omenjeno, pa ima občina Ljutomer in s tem celotna Prlekija, prvo županjo v zgodovini. V prvem krogu, dne 10.10.2010, je od 10.110 volilnih upravičencev svoj glas oddalo 5.471 volivcev, kar je predstavljalo 54,12 odstotno volino udeležbo. 42 glasovnic je bilo neveljavnih. Franc Jurša je dobil 2.615 glasov (48,17 %), mag. Olga Karba 2.593 glasov (47,76 %), Janez Vencelj pa 221 glasov (4,07 %).
V drugem krogu, dne 24.10.2010, je od 10.107 volilnih upravičencev svoj glas oddalo 6.138 volivcev, kar je predstavljalo 60,73 odstotno volino udeležbo. 18 glasovnic je bilo neveljavnih. Franc Jurša je dobil 2.661 glasov (43,48 %), mag. Olga Karba pa 3.459 glasov (56,52 %). Nova županja občine Ljutomer, je tako postala mag. Olga Karba.

"Pirožlek" proti "razvojnikom"
Po mnenju občanov in občank naše občine, so te volitve bile zelo zanimive in razburljive. Tudi na našem forumu so uporabniki marsikaj zapisali, kar je dodatno popestrilo predvolilne boje, kjer je "pirožlek" bil svoj boj proti "razvojnikom", kot jih je sam poimenoval. Tema Lokalne volitve 2010 je tudi ena izmed najbolj vročih tem na našem forumu, saj je v njo bilo vpisanih preko 1.600 objav, v člankih o volitvah pa se je dodatno nabralo preko 300 komentarjev.

Facebook kampanja
Letošnje volitve so bile posebne tudi zato, ker so kandidati svojo kampanjo razširili na socialna omrežja. Pri tem je prednjačil Facebook, kjer so kandidati ohranjali stik s potencialnimi volivci in jih sproti seznanjali s svojim delom.

Kdo je župan našega portala?
V naši zabavni aplikaciji Napovej rezultate volitev in postani župan smo vam tudi omogočili, da se preizkusite v vlogi napovedovalca rezultatov lokalnih volitev v občini Ljutomer. Največ točk po točkovanju, kot je bilo zapisano v pravilih napovedi, je zbral uporabnik alko88 za napoved odstotkov glasov za župane v prvem krogu in mandate za OS. S tem si je uporabnik prislužil častni naziv župan portala Prlekija-on.net. Najbližjo napoved odstotkov volitev za župana v prvem krogu je sicer podal uporabnik LOKY, ki je napovedal odstotke 3-49-48, pravilni odstotki pa so bili 4-48-48.

Veliko hrupa za...
Pred temi volitvami se je izreklo marsikaj, padale so tudi grde besede, politika je spet razdvajala ljudi. Po volitvah so si določeni ljudje segli v roke in priznali poraz ter nasprotniku zaželeli vse najboljše v prihodnosti. Večina jih je tudi znala ločiti med politiko in prijateljstvom in se po tem "cirkusu" njihovi odnosi niso veliko spremenili. Pred izvoljenim Občinskim svetom in županjo je sedaj naloga, da delujejo v dobro vseh občanov in občank, kar je tudi bila tako pogosto opevana fraza pred volitvami. Če bo naloga opravljena dobro, bomo o tem odločali spet mi, občani in občanke občine Ljutomer čez štiri leta na naslednjih lokalnih volitvah.

Ob tem tudi iz našega uredništva želimo novi županji uspešno pot, čim manj ovir na tej poti uresničevanja zastavljenih ciljev in čim več posluha za navadnega občana in občanko, ki ga je v zadnjih letih nekoliko primanjkovalo.

Za konec še besede nove županje mag. Olge Karba, za katere upamo, da bodo držale: "Verjamem, da nam bo uspelo in osebno bom v doseganje uspeha vložila vso znanje, vse izkušnje in vso energijo. Nadaljevala bom z delom na način kot sem delala doslej: iskreno, pošteno in transparentno, odprto in dostopno".

Srečno!

Vse članke na temo lokalnih volitev najdete v sklopu Lokalne volitve 2010.


Več v Politika