Proslava v počastitev 27. aprila - dneva upora proti okupatorju v Ljutomeru

V okviru proslave so bili razglašeni rezultati regijskega literarnega natečaja učencev in dijakov pomurskih šol Spominska obeležja pripovedujejo 2018/19

Prlekija-on.net, sobota, 27. april 2019 ob 00:42
Proslava v počastitev 27. aprila v Ljutomeru

Proslava v počastitev 27. aprila v Ljutomeru

V četrtek, 25. aprila, je v Domu kulture Ljutomer potekala proslava v počastitev 27. aprila - dneva upora proti okupatorju, ki sta jo organizirala Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda.

Na proslavi je vse zbrane najprej pozdravil podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, ki je med drugim povedal, da ne smemo dopustiti napačnih interpretacij zgodovine, saj s tem uničujemo vso krvavo borbo in dediščino naših prednikov. Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze slovenskih častnikov, dr. Alojz Šteiner, ki je prav tako opozoril na "popravke" zgodovine ali vsaj njeno reinterpretacijo, ki nam jih vsiljujejo nekateri naši politiki in nas s tem načrtno oddaljujejo od korenin in tega kar smo dosegli z uporništvom.

Proslave so se poleg številnih gostov, med drugim udeležili tudi predstojnica Območne enote Zavoda za šolstvo Murska Sobota Irena Kumer, podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, častni občan Občine Ljutomer dr. Miran Puconja, predsednik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije Janez Podržaj, funkcionarji ljutomerske in sosednjih občin, praporščaki ter predstavniki veteranskih organizacij in domoljubnih društev, ki so pred proslavo v županatu Mestne hiše podpisali sporazum o ustanovitvi regijske koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja (KoDVOP).

V kulturnem programu so nastopili učenci Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer, Oktet Arion in dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, prireditev pa je povezovala Mira Rebernik Žižek. V okviru proslave so bili razglašeni rezultati regijskega literarnega natečaja učencev in dijakov pomurskih šol Spominska obeležja pripovedujejo 2018/19.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje