Otroci vrtca Stročja vas obiskali Šiškovo kmetijo v Rinčetovi grabi

Otroci so obiskali kmetijo s prav posebnim razlogom, da bi pobližje spoznali peko domačega kruha iz krušne peči

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. april 2019 ob 09:18
Otroci na obisku na Šiškovi kmetiji

Otroci na obisku na Šiškovi kmetiji

Pred prvomajskimi počitnicami je imela skupina otrok vrtca Stročja vas - vzgojiteljic Marice Fijavž in Simone Škrlec prav poseben dan, saj so lahko doživeli delček kmečkega življenja naših babic in prababic. Peš so se podali iz vrtca proti koncu Rinčetove grabe, kjer sredi čudovitih zelenih pašnikov in prleških vinogradov v objemu narave leži Šiškova domačija. Čisto na koncu vasi, kjer nas premami vonj po cvetočem drevju in pomirjujoče barve pomladi, se zdi, kakor da smo se popolnoma oddaljili od mestnega vrveža, saj tukaj naše misli odtavajo skozi neizživeto otroško domišljijo.

Otroci pa so obiskali kmetijo tudi s prav posebnim razlogom, da bi pobližje spoznali peko domačega kruha iz krušne peči. Ni lepšega, kot vonj po domačem svežem kruhu. Ne vzame veliko časa za pripravo, ampak zadoščenje je neizmerno.

Družinski člani smo otroke pričakali z največjim veseljem in jih najprej popeljali v kuhinjo, kjer so pričeli s pripravo testa za čisto pravi domači kruh. Gospa Tanja - Teotova babica, je vsem skupaj razložila katere so najpomembnejše sestavine za pripravo testa in kakšne so skrivnosti za peko kruha. Otroci so tako zgnetli vsak svoj kolaček, ga postavili v skledice vzhajat in počakali, da so ga lahko odnesli pečt v krušno peč, katero je gospa Tanja primerno zakurila in vzdrževala njeno toploto. Medtem, ko so otroci skupaj z vzgojiteljicama čakali, da bodo hlebčki vzšli do primerne velikosti, so se malce okrepčali in posladkali z domačimi dobrotami. Potem je sledil ogled živali na kmetiji in igranje na igralih.

Nato so otroci odšli v kuhinjo vsak po svoj hlebček, jih z velikim navdušenjem lepo počasi odnesli v prostor s krušno pečjo ter jih eden za drugim položili v krušno peč, da so se spekli.

Otroci so se skupaj z Marico in Simono tako počasi poslovili ter se zahvalili Teotovi babici Tanji in ostalim družinskim članom za edinstveno doživetje in obisk na Šiškovi domačiji v upanju, da še zopet pridejo kdaj na obisk.

Ker peka kruha v peči traja nekoliko dlje in so otroci morali nažalost nazaj v vrtec, sta jim gospa Tanja in Teotova mama, dostavili kolačke sveže pečenega kruha kar v vrtec, da so jih lahko potem odnesli domov.

Nuša Novak



Več v Najmlajši