Niko Farič serijo nagrad zaključil z bronasto medaljo na mednarodnem tekmovanju v Maleziji

Niko Farič, dijak GFML, je lani prejel zlato priznanje na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev in Krkino nagrado, serijo nagrad pa je zaključil letos z bronasto medaljo na Mednarodni konferenci mladih znanstvenikov v Maleziji

Prlekija-on.net, torek, 30. april 2019 ob 10:26
Niko Farič v Maleziji

Niko Farič v Maleziji

Niko Farič, dijak 4. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, se je prejšnji teden udeležil Mednarodne konference mladih raziskovalcev (ICYS 2019). Za udeležbo so ga izbrali na Zvezi za tehnično kulturo Slovenije, kot nagrado za odlično raziskovalno nalogo, ki jo je Niko izdelal v lanskem šolskem letu. Za raziskovalno nalogo z naslovom Sinteze nanodelcev z ujetimi ekstrakti ter določitev koloidinh lastnosti disperzij, ki je nastala v sodelovanju GFML s Fakulteto za strojništvo v Mariboru pod mentorstvom Mateje Godec in Tjaše Kraševac Glaser, je Niko lani prejel zlato priznanje na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev in Krkino nagrado, serijo nagrad pa je zaključil letos z bronasto medaljo na zgoraj omenjenem mednarodnem tekmovanju.

Mednarodne konference so se udeležili trije slovenski dijaki, svoje naloge pa so predstavili s plakati in predstavitvami. O vseh uvrstitvah lahko preberete tukaj.

Niko, ki se je iz Malezije pridno javljal z vsakodnevnimi sporočili, je svoje potovanje strnil tako: 

»Malezija, kjer je savna zastonj, hrana pikantna in riž konstantno na meniju, je letos gostila ICYS (Mednarodno konferenco mladih znanstvenikov) v hotelu Mandarin Court Hotel v centru Kuala Lumpurja, malezijskega glavnega mesta. Na konferenci smo se srečali mnogi mladi znanstveniki s celotnega sveta, da bi predstavili svoje raziskovalne naloge, razdeljene ne šest področij: Life Sciences (biologija, kemija, medicina), Environmental Sciences (ekologija in ostale raziskovalne naloge, ki so povezane z okoljem), Computer Science, Engineering, Mathematics in Physics. Moja raziskovalna naloga je spadala na področje Life Sciences, prejel pa sem bronasto odličje. Odličja prejme 40 % tekmovalcev, razmerja med zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami pa so 1:2:3. Naslednje leto tekmovanje organizira Srbija, jaz pa se ga ne bom mogel udeležiti, ker bom ... prestar. Organizacijske težave, neraznolika hrana in tehnične težave niso pokvarile nepozabne izkušnje - zgolj začinile so jo. 
Raziskovalne naloge, predstavitve le-teh in plakati dokazujejo kreativnost in inovativnost na znanstvenem področju. Konferenca ni bila zgolj priložnost, da dijaki naberemo novo znanje, temveč tudi spoznamo nove kulture - precej raziskovalnih nalog je bilo povezanih z lokalnimi problemi (Indonezijke so predstavile alternativno metodo odkrivanja malarije, tekmovalka iz Guama je raziskovala uporabne lastnosti lokalnih semen), predstavljene pa so bile v angleščini z opaznim narečjem, ki je del kulture.
Kdor misli, da je Mednarodna konferenca mladih znanstvenikov dolgočasno tekmovanje znanstvenikov, ki blebetajo o svoji raziskovalni nalogi, ne da bi kdo razumel, o čem se sploh gre, se moti, saj sem na lastni koži izkusil, da je poleg znanosti prisotno tudi ogromno kulture, zabave in smeha - trdnih temeljev za izkušnjo, vredno spomina



Več v Kultura in izobraževanje