Likovni umetnik, rojen v Seliščih, postal častni občan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

Lojze Veberič v družbi prleških velikanov!

Branko Košti, petek, 3. maj 2019 ob 09:19
Lojze Veberič, častni občan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

Lojze Veberič, častni občan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

Pred prazniki smo v prispevku Četrt stoletja Občine Sv. Jurij ob Ščavnici navedli, da so likovnemu umetniku Lojzetu Veberiču, rojenemu v Seliščih v današnji Občini Sveti Jurij ob Ščavnici, ob 25. Občinskem prazniku, podelili naslov Častni občan. Ob tem smo pomotoma zapisali, da mu je bila Plaketa častnega občana Občine Sv. Jurij, podeljena na njegovem domu v Murski Soboti. Slednje ne drži, saj imenovani že nekaj časa živi v Domu starejših občanov v Gornji Radgoni.

Nagrajenec je v preteklem mesecu doživel hud šok, saj mu je le dan po proslavitvi 56-letnice zakona, 1. aprila umrla soproga Ana. Končal je v bolnišnici, nato pa se preselil v DSO Gornja Radgona. Zato mu je župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, Listino častnega občana podelil na krajši slovesnosti v tem domu. Z udeležbo na predaji visokega priznanja so Lojzetu posebno pozornost, poleg župana Sv. Jurija ob Ščavnici, namenili tudi župan sedanje Veberičeve občine Murske Sobote, dr. Aleksander Jevšek, župan Gornje Radgone, Stanislav Rojko, direktor murskosoboške bolnišnice, Bojan Korošec, direktor DSO Gornja Radgona, mag. Marjan Žula, predstavniki rojstnega kraja Selišči, na čelu z Alojzem Lančičem in predstavnik stanovalcv radgonskega doma Milan Klemenčič.

Vsi omenjeni so v superlativih govorili o nagrajencu Veberiču, spomini na minula desetletja pa so marsikomu orosili obraze. Tudi nagrajenec ni varčeval z hvaležnostjo, da so mu pripravili takšno čast. Najprej se je zahvalil tistim, ki so ga predlagali za tako visoko priznanje, nato pa županu Antonu Slani, ter vsem ostalim, ki so prišli v njegov začasni dom v Gornji Radgoni. Za dodelitev visokega občinskega priznanja je Lojzeta Veberiča, za delo na področju ljubiteljske likovne dejavnosti, ter za prispevek k prepoznavnost Občine Sv. Jurij ob Ščavnici na širšem kulturnem področju, tako lokalnem, kot državnem in mednarodnem, predlagalo Likovno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, saj je umetnik tudi Častni član tega društva. Prostore poročne dvorane v KUS pri Sv. Juriju, kot stalna razstava njegovih del, krasi zaokrožen cikel njegovih likovnih del, ki jih je doniral Občini.



Več v Kultura in izobraževanje