Ob godu svetega Jurija pri Mali Nedelji blagoslovili konje

16 konjenikov in tri dvovprege so na dvorišče k cerkvi sv. Trojice Mala Nedelja na blagoslov prijahali s svojimi konji iz vseh koncev Prlekije in Podravja

Prlekija-on.net, sobota, 4. maj 2019 ob 08:46
Blagoslov konj pri Mali Nedelji

Blagoslov konj pri Mali Nedelji

Na god svetega Jurija, ki je zavetnik konj se blagoslavljajo konji. Nekoč pred leti so konji bili na kmetiji nepogrešljivi, saj so z njimi opravljali vsa kmetijska in gozdna dela. Tudi v Prlekiji so bili konji skoraj pri vsaki domačiji. Časi so se spremenili, danes se z rejo konjev ukvarja le še peščica ljubiteljev teh plemenitih živali. Malonedeljska konjenica, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Mala Nedelja - Radoslavci je skupaj z župnijo Mala Nedelja pripravila Jurijev blagoslov konj. 16 konjenikov in tri dvovprege so na dvorišče k cerkvi sv. Trojice Mala Nedelja na blagoslov prijahali s svojimi konji iz vseh koncev Prlekije in Podravja.

Šlo je za lep in nepozaben Jurijev konjeniški dogodek je povedal vodja malonedeljske konjenice Mirko Hanžel, ki je še poudaril, da gre za ljubitelje konj, ki imajo radi svoje konje. V zadnjem času pa se opaža, da se za konje v tem delu Prlekije zanima vse več mladih, zato je pričakovati, da tradicija konjereje še dolgo ne bo izumrla. Po sveti maši je domači župnik župnije Mala Nedelja Srečko Fras opravil Jurijev blagoslov konj ter pohvalil konjenike, da se že več kot 20 let udeležujejo blagoslova konj. Vsak konj je prejel blagoslovljeno sol in kruh. Blagoslov konj je namenjen za zdravje konjev v hlevu in na ježi. Župnik je blagoslov sklenil z besedami bodite in vozite v miru s svojimi plemenitimi konji, kajti z blagoslovom bodo živali in rejci njihovih konj bolj varni, pri jahanju in pri drugih opravilih s konji.

Poleg konjenikov malonedeljske konjenice so na blagoslov prijahali konjeniki s svojimi konji iz Ranča Laso Slovenje, goriška konjenica iz župnije Sveti Tomaž in dvovprega s konjema lipicancema rejca konjev Marjana Toplaka iz Podvincev pri Ptuju. Vsi konjeniki so bili oblečeni v jahalna oblačila s klobuki na glavi saj so s svojimi konji prihajali na blagoslov različnih pasem. Najmlajša udeleženka, ki se je udeležila blagoslova konj, Kaja Hanžel iz Radoslavcev, je na blagoslov prihajala s kobilo Lindo. Po blagoslovu so se domačini srečali s konjeniki, nato se je pisana druščina konjenikov podala od cerkve po varni poti na turistično kmetijo Vrbnjak v Kuršince na Jurjevo konjeniško druženje.

Jože Žerdin