Sveti Florjan ne pozna meja

Florjanove maše in srečanja na Razkrižju so se udeležili gasilci iz sosednje države Hrvaške iz PGD Štrigova

Prlekija-on.net, četrtek, 9. maj 2019 ob 14:56
Florjanova maša na Razkrižju

Florjanova maša na Razkrižju

Ob godu svetega Florjana v nedeljo, 5. maja, je bilo v župnijski cerkvi sv. Janeza Nepomuka v obmejni župniji Razkrižje še posebej slovesno, kajti gasilci iz PGD Razkrižje so skupaj z domačo župnijo praznovali god svetega Florjana, ki je zavetnik gasilcev. Da sveti Florjan ne pozna meja, dokazuje tesno prijateljsko sodelovanje med gasilskim društvom Razkrižje in PGD (DVD) Štrigova iz sosednje države Hrvaške, pri čemer gasilci že vrsto let tesno sodelujejo pri vseh večjih akcijah in požarih, ko je potrebno krotiti rdečega petelina v Sloveniji ali na Hrvaškem. Letošnjega mednarodnega Florjanovega srečanja na Razkrižju so se poleg sektorskih gasilcev iz PGD Razkrižje, PGD Pristava, PGD Stročja vas, PGD Globoka, PGD Podgradje - iz Gasilske zveze Ljutomer, udeležili tudi gostje, gasilci iz PGD Štrigova.

Gasilci so se Florjanove svete maše udeležili v svečanih gasilskih oblekah z gasilskimi prapori. Mašo je daroval domači razkriški župnik msgr. Franc Režonja, ki se je gasilcem zahvalil za vse kar dobrega postorijo na požarno preventivnem in drugem humanitarnem področju. Ob koncu Florjanove svete maše se je gasilcem, župniku in faranom župnije Razkrižje za dobro sodelovanje za vso moralno in materialno pomoč pri razvoju gasilskega društva Razkrižje, zahvalil predsednik PGD Razkrižje Izidor Novak.

Prostovoljni gasilec ne pomeni, da je samo član gasilskega društva, ampak mora predstavljati lik gasilca in društvo, da je strokovno usposobljen za gašenje in reševanje. Delo gasilcev je tudi velikokrat nevarno in težko ter odgovorno, zato je poseben pogum in vztrajnost, timsko delo ter novi vsakodnevni izzivi z novo sodobno gasilsko opremo in tehniko. Predsednik razkriških gasilcev se je v svojem govoru občanom zahvalil za dar ob raznosu koledarjev po domačijah in pozval mlade, da bi se še v večjem številu vključili v gasilske vrste, kajti na mladih se bo gradila prihodnost gasilskega društva Razkrižje. Po maši so se gasilci srečali v župnijskih prostorih na mednarodnem prijateljskem srečanju in še bolj utrdili gasilske vezi med gasilci iz Slovenije in Hrvaške.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje