Nevladniki: Vlada pri Muri razočarala

»Kaj se dogaja v vladi pod vodstvom Marjana Šarca pri Muri?« se sprašujejo predstavniki civilne pobude za reko Muro

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. maj 2019 ob 11:09
Kaj se dogaja v vladi pod vodstvom Marjana Šarca pri Muri?, foto: Katja Jemec

Kaj se dogaja v vladi pod vodstvom Marjana Šarca pri Muri?, foto: Katja Jemec

Predstavniki civilne pobude za reko Muro so zgroženi nad zavajanjem in neukrepanjem vlade, ki se izogiba izpolnitvi zaveze iz koalicijskega sporazuma, da bodo reko Muro zaščititli, pri tem pa hidroelektrarn ne bodo gradili. "Hkrati v medijih spremljamo izjave predstavnikov vlade, ki nas resno skrbijo. Prav tako od njih ne dobimo jasnih odgovorov.", pravijo.

Nevladne organizacije in civilne pobude si prizadevajo, da bi vlada čim prej izpolnila zavezo iz koalicijskega sporazuma, v katerega so zapisali: "Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili.", vendar se je v vladi nekje zataknilo. Zapleti, ki se pojavljajo pri uresničitvi te zaveze, so nepotrebni in podaljšujejo več kot 30 let dolgo agonijo prebivalcev ob reki Muri, pravijo nevladniki in dodajajo, da "predsednik Marjan Šarec pa kot bi se z nami igral igro »mačke in miši«".

22. januarja 2019 je minister za okolje in prostor Jure Leben v Veliki Polani podelil vsem 16 županom in županjam Unescov certifikat za novoustanovljeno biosferno območje Mura. Leben je po tem dogodku začel tudi postopke za uresničitev zaveze iz koalicijskega sporazuma: zaustavitev postopka celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) za državni prostorski načrt (DPN) za hidroelektrarno (HE) Hrastje-Mota in odvzem koncesije za gradnjo osmih HE na Muri. Kmalu za tem je sledil ministrov odstop. Predsednik vlade Marjan Šarec je takrat v medijih povedal, da bo od novega ministra zahteval enak način dela in da bo moral nadaljevati začete postopke. Kje se je zataknilo?

13. maja 2019 so predstavniki civilne pobude za reko Muro imeli sestanek z ministrom za okolje Simonom Zajcem, ki jim je povedal, da bo po vsej verjetnosti vlada na redni seji v četrtek 23. maja obravnavala Uredbo za zaustavitev postopka DPN za HE Hrastje-Mota. A MOP ni vložil Uredbe med gradiva v obravnavi in tako ni bilo Mure na redni seji vlade.

Zataknilo se je tudi pri odvzemu koncesije. Problem naj bi bilo ministrstvo za finance, ki ga vodi dr. Andrej Bertoncelj in je član stranke Marjana Šarca (LMŠ). Razlog naj bi bil, da bodo Dravske elektrarne Maribor (DEM) tožile državo za povrnitev 10 milijonov evrov, ki naj bi jih že porabili v postopkih za gradnjo HE na Muri.

»Nismo peščica zdraharjev, ki zavirajo razvoj«

"Kaj pa je to 10 milijonov evrov v primerjavi z ohranjeno prosto tekočo Muro in viri pitne vode v Pomurju za 16.000 + 57.000 ljudi? Ali se ponavlja zgodba TEŠ 6, kjer se je na enak način sililo, da se projekt nadaljuje, ker je bilo že nekaj denarja porabljenega? Kakšna vsota denarja je to v primerjavi z vso energijo in časom, ki so ga lokalno prebivalstvo in številne organizacije vložili za ohranitev tega bisera? Nič! Kako bo potekal trajnostni razvoj ob reki Muri in kako bomo črpali sredstva za revitalizacijo reke Mure, če bodo HE še vedno imele koncesijo za gradnjo HE na Muri in bodo kadar koli lahko sprožile postopke za umeščanje HE, dokler imajo koncesijo? Načrti HE nam ustavljajo razvojne možnosti," sprašuje predsednika vlade Marjana Šarca dr. Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti Trate.

"Minister Zajc je v medijih izjavil, da bo, če medresorsko usklajevanje ne bo uspešno, vložil dokument za odvzem koncesije na redno sejo vlade neusklajen. Predsednik vlade Šarec je v medijih izjavil, da bo spoštoval zavezo iz koalicijskega sporazuma ter da bodo nadaljevali delo Lebna. Zdaj pa v medijih poslušamo izjave Šarca, ki se z nami ni hotel sestati, da »izvajamo na njega pritisk«, »od kod pa bo elektrika«, »Mura bo že počasi tekla navzgor«. V medijih tudi poslušamo o Muri o planih A in planih B, o zamrznitvi postopkov za 10 let itd. Dovolj je tega! Predsednik, pričakujemo, da izpolnite zavezo iz koalicijskega sporazuma in se vzdržite takih komentarjev. Prebivalci Prlekije in Prekmurja že 30 let na podlagi argumentov upravičeno nasprotujemo gradnji HE na Muri in nismo peščica zdraharjev, ki zavirajo razvoj." je povedal Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

"Glede na vse lahko samo rečemo, da je to velik dokaz, kako močna sta energetski in gradbeni lobi. Še predsednik vlade Šarec se raje postavi na njihovo stran in začne kazati na prebivalce ob reki Muri in govoriti, da izvajajo na njega pritisk. Prav tako nima interesa poslušati stroke," navajajo v civilni pobzdi. "Res je, dragi predsednik vlade Marjan Šarec, lažje se je postaviti proti ljudem kot proti lobijem. Smo zgroženi in razočarani. Zahtevamo, da izpolnite zavezo iz koalicijskega sporazuma, poskrbite, da se nadaljujejo postopki, kot je z njimi začel Leben, ter se uprete energetskemu in gradbenemu lobiju, ker ste v službi naroda, in ne lobijev," je še povedal Tuš.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje