Izpod rok mojstrov v Cezanjevcih nastajajo prave umetnine

Pri Apartmajih in šotorišču Silva poteka kiparsko-slikarska kolonija, kjer osem umetnikov iz Kulturnega društva Karinta iz Prevalj ustvarja v naravnem okolju od jutra do večera

Prlekija-on.net, sobota, 8. junij 2019 ob 09:391
Kiparsko-slikarska kolonija v Cezanjevcih

Kiparsko-slikarska kolonija v Cezanjevcih

Na kiparsko-slikarski koloniji, ki se od 5. do 9. junija odvija pri Apartmajih in šotorišču Silva v Cezanjevcih, izpod pridnih in spretnih rok mojstrov nastajajo prave umetnine. Tam štirje kiparji oz. rezbarji in štirje slikarji iz Kulturnega društva Karinta iz Prevalj ustvarjajo v naravnem okolju od jutra do večera.

Kot nam je ob obisku povedal Vlado Žnidarič, lastnik šotorišča, ki je organizator kolonije, se je sama ideja o koloniji porodila Ferdu Piku iz Prevalj, članu Karinte, ki je v Cezanjevcih gost že četrto leto. Takoj po novem letu so stekli pogovori o organizaciji kolonije in tako sedaj mojstri pet dni ustvarjajo v Prlekiji, zaključili bodo predvidoma v soboto popoldan po 17. uri, ko bodo vsa svoja dela dali na razstavo. Izdelali so štiri lesene skulpture, konja, kuharja, pütarja in roko z grozdom, slikarji pa so naslikali različne motive iz okolice.

Za vsako leseno skulpturo se porabi okoli 50 ur dela z motorno žago, brusilnikom, pilami, dletami, ... Nastala dela nato tudi dobijo različne lastnike, skulptura konja bo ostala v kampu, pütar bo stal v sosednjem vinogradu, kuhar bo krasil vhod gostilne Kurbos v Noršincih pri Ljutomeru, roka z grozdom pa gre na Koroško. Tudi slikarji eno sliko pustijo tam, kjer ustvarjajo.

Ob večerih se na prizorišču odvijajo različni kulturni dogodki, v četrtek je bil gost bontonolog Saša Županek, v petek so nastopili PZ Šentanelski Pavri in vokalna skupina Šentanel, v soboto pa sledi zaključek z nastopom Tamburaške skupine Bisernica, ki deluje v sestavi Društva upokojencev Ljutomer. V soboto bodo tudi odprli razstavo kolonije, ki bo na ogled do konca junija in si jo vsak lahko ogleda.

Kulturno društvo Karinta sicer obstaja že enajsto leto, šteje pa preko 30 članov. V Cezanjevcih pa so te dni ustvarjali kiparji Ferdo Piko iz Prevalj, Rudi Novak iz Mežice, Janez Grauf iz Mežice in Alojz Gabrovec iz Rogatca ter slikarji Branko Gajšt iz Majšperka, Alojz Krevh iz Prevalj, Stanislav Petrovič iz Celja in Danijel Ferlinc iz Svete Ane.



Več v Kultura in izobraževanje