Pri Sveti Trojici so znova tekmovali v ročni košnji

Čeprav je namen etno prireditve prikazati, kako so kosili nekoč, je potekalo tekmovanje koscev in kosic posamezno in ekipno, za koso pa je poprijel tudi župan David Klobasa, ki je organizatorjem čestital za uspešno izvedbo prikaza košnje in tekmovanja

Prlekija-on.net, sreda, 12. junij 2019 ob 10:06
Ročna košnja v Oseku pri Sv. Trojici

Ročna košnja v Oseku pri Sv. Trojici

V še ne tako davni preteklosti so kmetje kosili takrat, ko je trava odcvetela. Kot povedo starejši, so tako delali, ker se je trava sama zasejala in je bila pestrost trav raznolika. Ob tem v tistih časih niso poznali siliranja trav, tako da se je vse sušilo. Če so kosili s ročnimi kosami, so se kosci podali na travnik zgodaj zjutraj, že ko se je delal svit, zato ker kosa ob jutranji rosi lepše reže. Na večjih travnikih se je kosilo v »redi«, oz. vrsti, po dvajset in več koscev. Za njimi so redi z lesenimi grabljami »raztrosile« ženske ali malo večji otroci. Tako raztrošena trava, se je ob soncu, včasih tudi rahlem vetriču, lepo sušila. Proti poldnevu, če je bilo dovolj sonca, pa jo je bilo treba obrniti, kar so po navadi opravljali z lesenimi grabljami, pa tudi lesenimi vilami. Z napredkom tehnologije in mehanizacije, je vse omenjeno, torej tudi obračanje z lesenimi grabljami, že domala preteklost, so pa tudi izjeme, kot je primer v Oseku pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah, kjer so pripravili že 25. tekmovanje v ročni košnji.

»Zjutraj, ko se je delal svit, so šli kosci kosit«, se glasi slovenska ljudska pesem, kajti časi ročne košnje s kosami so že preteklost, razen tam kjer ohranjajo stare običaje. In tako je tudi v Oseku pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah, kjer deluje PGD Osek, edino društvo v kraju, ki ob svoji redni dejavnosti skrbi za družabne dogodke. Med drugim vsako leto ob praznovanju občinskega praznika občine Sv. Trojica, prireja tekmovanje koscev in kosic v košnji z ročnimi kosami. Letošnje košnje, že 25. po vrsti, se je udeležilo lepo število tekmovalcev in tekmovalk. V primerjavi z večino dosedanjih tekmovanj, ko je tekmovanje potekalo na travniku Jožeta Žela, tik ob gasilskem domu PGD Osek, je letošnja košnja potekala na Klemenčičevem travniku, tik za Kulturnim domom Sv. Trojica. Na prizorišču tekmovanja se je poleg tekmovalk in tekmovalcev zbralo tudi veliko navijačev in sploh gledalcev. Med njimi tudi župan občine Sv. Trojica, David Klobasa in podžupan Smiljan Fekonja. Po tradiciji pa so se prireditve, ki jo je vodil Vlado Ploj, udeležili tudi gasilci pobratenega PGD Boreci.

Čeprav je namen etno prireditve prikazati, kako so kosili nekoč, je potekalo tekmovanje koscev in kosic posamezno in ekipno, za koso pa je poprijel tudi župan David Klobasa, ki je organizatorjem čestital za uspešno izvedbo prikaza košnje in tekmovanja. Ker je košnja potekala na dokaj velikem travniku so ob koncu prireditve kosci in kosice prikazali, kako so nekoč kosci kosili na »štraf«, ko je hkrati kosilo 10, 20 ali več koscev. Tedaj se je košnja odvijala tako, da so vsi hkrati »potegnili rez«. Tako kot v preteklosti, so tudi tokrat v »odmoru« zapeli. Za to je poskrbel znani pevec, tudi dober kosec, Alojz Knuplež, ki je s svojim pevskim glasom v petju vodil kosce.

Kar nekaj dela je imela tudi sodniška komisija, ki jo je vodil glavni sodnik Franc-Branko Marajh, ki je tekmovanje ocenjevala po starosti udeleženk in udeležencev. Tako je v kategoriji žensk do 60 let zmagala Herta Rajšp, ki je tekmovala že na 21 prireditvah. Pri ženskah nad 60 let je zmagala Ivanka Belna. V ekipni košnji žensk so zmagale Trojiške mladenke (Slavica Knuplež, Agata Diemat in Ivanka Bela). Pri moških do 60 let je zmagal Drago Slekovec, nad 60 let pa Franc Rajšp. V ekipni košnji je zmaga pripadla ŠD Porčič (Dušan Fekonja, Albin Postružnik in Drago Slekovec). Letos so organizatorji za vse prvouvrščene tekmovalce pripravili enotne »keramične pokale« v obliki ploščic, z žepkom, v katerega so vstavili žitne klase...

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno