Oktet Arion zlat na mednarodnem zborovskem prvenstvu »Lege artis«

Poleg posebne nagrade za najboljšo izvedbo nacionalnega avtorja, je Oktet Arion osvojil prvo, zlato nagrado prvenstva, ter se z osvojenim številom točk uvrstil na skupno drugo mesto v svoji kategoriji

Prlekija-on.net, sreda, 12. junij 2019 ob 15:28
Oktet Arion - žirijo je prepričal »Nos« Hrabroslava Volariča

Oktet Arion - žirijo je prepričal »Nos« Hrabroslava Volariča

Med sedmim in devetim junijem se je v tuzelskem kulturnem centru na mednarodnem zborovskem prvenstvu »Lege artis«, v štirih kategorijah pomerilo dvaindvajset zborov in vokalnih skupin. Poleg dveh domačih zborov so na prvenstvu tekmovali zbori in vokalne skupine iz Srbije, Hrvaške, Madžarske, Kolumbije in Slovenije, od koder je prišlo največ izvajalcev.

Žirija četrtega prvenstva »Lege artis« (https://choircompetition-la.com/), ki so jo sestavljali Ludo Claesen (Belgija), David Means (ZDA), Jasenka Ostojic (Hrvaška), Đorđe Stanković (Srbija) in Rešad Arnautović (BiH), po besedah sekretarja žirije Draženka Čivčića ni imela lahkega dela: »Opažam, da se kvaliteta izvajalcev iz leta v leto stopnjuje, posebej pa moram opozoriti na slovenske zbore in vokalne zasedbe, brez katerih prvenstvo zagotovo ne bi bilo to, kar je«.

Na prvenstvo se je v kategoriji vokalnih skupin (do 14 nastopajočih) uspelo uvrstiti tudi Oktetu Arion iz Ljutomera (bas: Smiljan Pintarič, Matjaž Zanjkovič; bariton: Pavel Šoster, Vito Žerdin, Dejan Karba; II. tenor: Goran Šoster, Matej Šoster; I. tenor: Gregor Zavec). Po uspešnem nastopu v prvem delu tekmovanja se je Oktet Arion, ki bo prihodnje leto obeležil deseto obletnico delovanja, uvrstil v finale, ki je v razbeljeni dvorani kulturnega centra tretjega največjega mesta BiH potekalo v soboto pozno popoldan.

Poleg posebne nagrade za najboljšo izvedbo nacionalnega avtorja (žirijo je prepričal »Nos« Hrabroslava Volariča), je Oktet Arion, ki ga vodi profesor glasbe Vito Žerdin, osvojil prvo, zlato nagrado prvenstva, ter se z osvojenim številom točk uvrstil na skupno drugo mesto v svoji kategoriji. Nekaj točk več je žirija namenila le vokalni skupini Mušket iz Novega Sada.

Pevci Ariona se zahvaljujejo vsem, ki so jim kakorkoli pomagali pri realizaciji udeležbe na prvenstvu, še posebej direktorju Bioterm Miranu Blagoviču.



Več v Kultura in izobraževanje