Starostniki otrokom predstavili igre svojega otroštva in mladosti

Projekt Igrajmo se skupaj vse bolj priljubljen med otroci

Prlekija-on.net, petek, 28. junij 2019 ob 19:14
Igrajmo se skupaj v DOSOR-ju

Igrajmo se skupaj v DOSOR-ju

Stanovalci Doma starejših občanov Radenci (DOSOR) že nekaj časa sodelujejo v projektu Igrajmo se skupaj, katerega namen je spodbujati prepletenost generacij v okviru nekaj ur iger, kjer stanovalci Dosorja skupaj ustvarjajo in otroke učijo igrati igre, ki so se jih oni igrali v njihovem otroštvu in mladosti. In v zadnjih letih so tako stanovalci, ki si na tak način tudi krajšajo čas, obiskali številne šole in tudi vrtce v Pomurju (OŠ Bakovci, POŠ Dokležovje, OŠ Šalovci, Vrtec Murska Sobota, večkrat OŠ Radenci in OŠ Kapela ipd.), kjer so predstavili tudi svoje konjičke in poklice, ki so jih nekoč opravljali, današnjim otrokom pa je to bolj kot ne tuje. Starostniki, običajno jih na teren, skupaj s kakšnim spremljevalcem, gre okoli deset, večinoma obiskujejo pomurske šole, tokrat pa se je zgodilo obratno. Otroci, učenci (s prilagojenim programom) OŠ IV Murska Sobota so namreč obiskali Dosor in v tamkajšnji telovadnici je bilo sila razigrano in veselo. Samo kratko je trajalo sramežljivo spoznavanje, nato pa so si vsi bili enaki in stekla je igra, izdelovanje in predstavitev različnih predmetov, kot so vetrnice, ladjice, punčke, vožnja s skiroji, branje pravljic..., seveda pa v vogalu ni manjkalo soka, sadja, sladkarij ipd.

Kot nam povedala socialna delavka v Dosorju, Barbara Lukač, ki je tudi koordinatorka projekta Igrajmo se skupaj, so z zadevo začeli leta 2015 in se je izpostavilo kot zelo koristno sodelovanje in medgeneracijsko povezovanje z otroci iz širše okolice. "Projekt so predlagali stanovalci sami, saj so imeli veliko predlogov in idej, tudi različnih iger iz preteklosti. Nekateri so izkoristili tudi svoje poklice, kar je dobrodošlo. Sploh je naša želja bila, da so stanovalci glavni akterji, kar nam je tudi uspelo. Vse skupaj smo uskladili tukaj, ter s šolami in težav ni bilo. Tudi šole in vrtci so zelo zainteresirani za projekt, kar nas dodatno veseli, saj smo že sodelovali ali sodelujemo z najmanj dvajsetimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami. Nekatere obiščemo mi, drugi obiščejo nas in projekt poteka tukaj, kot je bilo tokrat z OŠ IV Murska Sobota", nam je razložila Barbara Lukač, ki je dodala, da projekt predstavljajo tudi otrokom zaposlenih v Dosorju, in sicer v poletnem tednu varstva otrok pri njih. Enako projekt predstavljajo tudi otrokom zaposlenih v družbi Saubermacher Slovenija.

Sodelujoči starostniki, stanovalci Dosorja so pravzaprav ponosni, da so lahko tudi danes koristni in da se lahko igrajo z otroci. Tako je nekdanja pedagoginja Anica Kondrič, sicer domačinka iz Radencev, poleg igre, otrokom prebrala tudi pravljico - zgodbico Vesne Radovanovič: Zakaj je dedkovo kolo najboljše? "Lepo se je družiti z otroci. Večinoma jim preberem kakšno zgodbo, saj sem vse življenje učila in mi to ni tuje. Otroci so veseli, mi smo zadovoljni, tako da gre dejansko za dober projekt", nam pove Anica Kondrič. Tudi Mariborčan Maksimiljan Korošec je bil prav vesel, da svoje mojstrovine lahko pokaže otrokom. "Vse življenje sem bil mizar in sedaj lahko na otroke prenašam svoje znanje pri izdelovanju vetrnic, hišk za ptice in podobne reči. Otroci so veseli, da se kaj naučijo, ali pa vsaj vidijo, kako določena reč nastaja. Šesto leto sem tukaj v Dosorju in si tudi na ta lepi način krajšam čas", pravi popularni Maks. Podobnega mnenja je tudi njegov nekdanji someščan iz štajerske prestolnice, Smiljan Homec, ki se je ukvarjal s kovinarstvom, sedaj pa otrokom prikazuje, kako se izdelujejo skiroji in nekatere druge tehnične reči. Različne reči v okviru projekta izdeluje tudi Jože Urankar, ki je v Dosor prišel iz Domžal, vesel pa je tudi, da je del medgeneracijskega projekta, ki vsem samo koristi. Enako kot tudi drugi stanovalci in stanovalke Dosorja, ki se že veselijo novega srečanja z otroci. In to bodo najbrž malčki zaposlenih v Dosorju, ki vsako poletje za teden dni, v domu gostijo svoje otroke...



Več v Kultura in izobraževanje