Ikone ekumenstva v Radencih

Razstava pravoslavnih ikon v Radencih

Filip Matko, torek, 30. november 2010 ob 13:00
Pomembni gostje

Pomembni gostje

Dan po prvi adventni nedelji (simbolično pa na 29. november, nekdanji Dan republike v SFRJ) je bila v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, odprta razstava pravoslavnih ikon dveh avtorjev: akademskega slikarja Dušana Neškovića iz Šabca ter Alimpija Košarkoskega iz Makedonije. Razstavo je pripravilo Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost, s sedežem v Mariboru. Predsednik tega društva Rade Bakračević (sicer domačin v Radencih), je prevzel vlogo avtorja razstave.

Razstava bo v DOSOR-ju na ogled do konca letošnjega leta, z začetkom leta 2011 pa bo preseljena v Moravske Toplice.

Slovesna otvoritev se je v avli DOSOR-ja  pričela o 17. uri, ko je vsem zapela Radmila Radojević dve srbski ljudski pesmi. Slovesnosti so se udeležili številni pomembni gostje, da je šlo pravzaprav za pravo ekumensko srečanje v tem adventnem času. Prišel je namreč škof slovenske evangeličanske cerkve dr. Geza Erniša, paroh Savo Kosojević s člani cerkvenega odbora Srbske pravoslavne cerkve v Mariboru in župnik rimokatoliške župnije sv. Cirila in Metoda v Radencih Janko Ivančič.  Vsi so govorili o pomenu ikon, kakor tudi o treh glavnih veroizpovedih nekoč in še danes v Evropi: katolištvu, pravoslavju in protestantizmu. Prvi med govorniki pa je spregovoril direktor Urada vlade Republike Slovenije za verske skupnosti  Aleš Gulič.  Vsakemu od gostov je po eno svojo naslikano ikono podaril slikar Alimpije Košarkoski. Slovesne otvoritve so se udeležili še predsednik Zveze srbskih društev v Sloveniji Drago Vojvodić in številni drugi.

Avtor razstave Rade Bakračević je predstavil življenjepisa slikarjev Dušana Neškovića in Alimpija Košarkoskega, tokratnih dveh razstavljalcev ikon. O Neškovičevem delu je med drugim dejal: »…Nešković je tehniko slikanja ikon pripeljal do popolnosti, njegova dela pa prinašajo inovacije v uporabljanju barve pri sodobni ikonografiji…Njegovo slikanje je na meji realnosti in misticizma stalno prisotno v najrazličnejših cerkvenih prostorih. Način branja slik je odvisen od načina investiranja lastnega pogleda v videno in vidljivo. Iz oblike v obliko, iz barve v barvo, iz ene vizualne napetosti v drugo…« Razstavo je odprl paroh Savo Kosojević, sledil je ogled desetih ikon Dušana Neškovića ter 36 ikon Alimpija Košarkoskega, ob ikonah pa so tokrat sigurno bila sklenjena še številna poznanstva, ki še kako ekumensko pridejo prav v tem adventnem času.


Več v Kultura in izobraževanje